Water van Madonna wordt gezuiverd

De infoavond lokte heel wat geïnteresseerden. (foto pco)
Redactie KW

In ‘t Madointje kondigde burgemeester Lieven Vanbelleghem rioleringswerken aan in de Klerkenstraat, de Gistelhofstraat en de Galgestraat. Het project behelst 350 woningen.

Voor de eerste infovergadering van het rioleringsproject Madonna zat OC ‘t Madointje woensdagavond afgeladen vol. De Gistelhofstraat, de Galgestraat en zijstraten worden aangesloten op de waterzuiveringsinstallatie in Langemark. Het hemelwater van de betrokken straten wordt via open of vernieuwde grachten afgeleid naar de Broenbeek. Men kiest voor grachten om het water te laten infiltreren in de grond en te beschikken over een grotere buffercapaciteit. “We willen propere waterlopen”, zei Joke Van den Broecke van Aquafin.

Het rioleringsproject is hoognodig. “Een aantal inwoners heeft problemen met de afvoer van hun toiletten. Toch zullen we niet eerder starten dan het najaar van 2020, wanneer de dorpskernvernieuwing in Langemark afgewerkt is”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Verkeersveiligheid

Van alle woningen wordt het afval- en regenwater gescheiden aangesloten op de afvoerbuizen. Een afkoppelingsdeskundige zal de bewoners individueel begeleiden. Bij de heraanleg is de verkeersveiligheid een prioriteit. “De Gistelhofstraat krijgt langs beide zijden van de weg een voetpad in betonstraatstenen”, aldus Ann Cnockaert van studiebureau Cnockaert. “Parkeren zal afwisselend in de straat plaatsvinden. Het grindgazon wordt vervangen door een parkeerstrook in betonstraatstenen met grasvoegen. We proberen in de Klerkenstraat de riolen onder het fietspad te krijgen. De scheiding tussen het huidige fietspad en de autoweg wordt gevormd door een haag. De buurtweg tussen de Gistelhofstraat en de Galgestraat en de zijstraat van de Gistelhofstraat wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld.”

De burgemeester drong aan om zoveel mogelijk e-mailadressen te ontvangen, zodat de gemeente tijdig kan informeren over de staat van de werken. Wie niet over een computer beschikt, zal zijn info krijgen via de post. De aannemer verspreid ook nieuwsbrieven op de werfzone. De aanbesteding van de werken is voorzien eind 2019. Wanneer de aannemer gekend is, zal een nieuwe infovergadering volgen.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier