Wat je moet weten over het betalend parkeren in Torhout

Eenmaal per halve dag kunt u een ticket nemen voor een halfuur gratis parkeren, ideeal voor bijvoorbeeld een kort winkelbezoek. (Foto JS)
Johan Sabbe

Op veel plaatsen in de Torhoutse stadskern geldt betalend parkeren en in een bredere straal eromheen blauwe zone. Al sinds maart 2005 wordt op de naleving daarvan toegezien door de nv Parkeerbeheer uit Antwerpen. Met parkeerwachters die zoals bekend ijverig met hun fototoestel omspringen. Wat je moet weten om straks geen retributie van 18 euro aan je been te hebben? We hebben het even voor je samengevat. Aandachtig lezen, kan geld besparen.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

Vooraf even dit. Het betalend parkeren in Torhout is goedkoop, zeker in vergelijking met de grotere steden. Je betaalt voor de eerste twee uur maar 0,60 euro per uur en daarna 0,60 euro per bijkomend halfuur. Dit met een maximum van 6 euro per dag of zes uur parkeren in totaal.

Betaalmethodes

Je kunt munten in de parkeerautomaat stoppen of met een bankkaart betalen, wat de meeste mensen ook doen. Nochtans kun je goedkoper en gemakkelijker betalen met je smartphone dankzij Parkmobile. Dat kan via de speciale app of via sms. Torhout heeft maar één parkeerzone: TOR10. Je stuurt dan een sms met TOR10 en je nummerplaat naar het nummer 4810. Zo betaal je je parkeertijd tot op de minuut precies.

Gratis parkeren

Het eerste halfuur parkeer je in Torhout gratis. Je dient wél een ticket aan de automaat te nemen en je nummerplaat in te tikken. Om misbruik te voorkomen, kan je per halve dag maar één keer een gratis ticket voor een halfuur nemen, dus twee tickets per dag. Wie lang wil parkeren, kan in de directe omgeving van de stadskern op heel wat gratis parkings terecht. Soms op amper een stapje van je bestemming.

Dagticket nemen

Wie in de zone van het betalend parkeren zijn auto voor een hele dag wil achterlaten, kan meteen voor een dagticket kiezen. Dat is in die omstandigheden het goedkoopst, want zo’n dagticket kan je voor 6 euro uit de automaat halen. Het loont niet de moeite om voor dat bedrag de kans op een retributie (zeg maar boete) te riskeren.

Geen ticket genomen of de blauwe schijf slecht gebruikt? Dat is dan 18 euro boete helaas... (Foto JS)
Geen ticket genomen of de blauwe schijf slecht gebruikt? Dat is dan 18 euro boete helaas… (Foto JS)© Johan Sabbe

Enkel van 9 tot 18 uur

Het betalend parkeren en de blauwe zone gelden enkel van 9 tot 18 uur en niet op zon- en feestdagen.

2,5 uur Blauwe zone

Op plaatsen waar er blauwe zone geldt, moet je de bekende parkeerschijf leggen. Je mag op die manier maximum 2,5 uur parkeren, al geven veel parkeerschijven maar voor twee uur parkeertijd aan. Goed kijken, want op een beperkt aantal plaatsen is de parkeertijd in de blauwe zone uitzonderlijk beperkt tot een halfuur of één uur. Wie niet over een blauwe parkeerschijf beschikt, kan er gratis ene afhalen bij de mobiliteitsdienst in het stadskantoor.

Mensen met beperking

Mensen met een beperking kunnen in het Sociaal Huis in de ‘s Gravenwinkelstraat een speciale parkeerkaart krijgen om onbeperkt te parkeren in de blauwe zone, gratis op de locaties met betalend parkeren en ook op de voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Er is voor die personen dus altijd een vrijstelling van betalen in Torhout. Pas op: dat is niet in elke Vlaamse gemeente zo.

Speciale kaarten

Een bewonerskaart kost 15 euro per jaar en geldt voor de straat met betalend parkeren of blauwe zone waar je woont. Soms kun je er ook in straten in de directe omgeving mee parkeren. Aannemers kunnen een parkeerkaart kopen voor drie maanden (100 euro), een half jaar (175 euro) of een vol jaar (300 euro). Huisartsen, thuisverpleegkundigen en kinesisten kunnen een parkeerkaart voor medici aanvragen. Die kost 15 euro per jaar om er overal gratis mee te parkeren. Huisartsen kunnen voor de duurdere optie van 25 euro per jaar kiezen en krijgen daarvoor vijf speciale voorbehouden parkeerplaatsen ter beschikking.

Overtredingen 18 euro

Wie de regels overtreedt, zowel in de zones van het betalend parkeren als in de blauwe zone, kan door de parkeerwachters betrapt worden. Dan vindt de zondaar een bonnetje achter zijn ruitenwissers om een retributie van 18 euro te betalen. Die retributie is maar geldig voor vier uur, dus kun je er twee per dag oplopen. Wie niet betaalt binnen de vijf werkdagen, krijgt een herinnering met aanmaningskosten. Je kunt de boete uiteraard aanvechten bij de nv Parkeerbeheer, maar je riskeert dat de kosten verder oplopen als je in het ongelijk gesteld wordt.

De ideale methode? Waar mogelijk te voet gaan of met de fiets.