Waregem: “Ik zal nog meer stress hebben dan voor mijn eerste examen”
Melissa Himpe (23) uit Nieuwenhove had nog zo gehoopt om haar rijbewijs te behalen vóór 1 juni, maar helaas kreeg ze een onvoldoende voor haar eerste examen en mag ze pas binnenkort herkansen. In het nieuwe systeem dus. “Ik vind het vooral frustrerend dat ik amper weet wat me te wachten staat.”
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Rijexamen. p>
Melissa Himpe, derdejaarsstudente journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent, liep de voorbije twee en een halve maand stage op onze redactie in Roeselare. Elke dag tufte ze met haar auto, de obligate L aan de achterruit gekleefd, van Waregem naar het midden van de provincie. “Ik reed de voorbije maanden in functie van schoolopdrachten ook naar Oostende en Gent en vind van mezelf dat ik het niet onaardig doe”, getuigt Melissa.
“Na mijn laatste rijles midden vorig jaar – ik heb 20 uur gevolgd bij de Waregemse Rijschool – werd ik aangemoedigd om lang genoeg te oefenen. Ik vroeg midden april mijn examen aan en dacht nog ruim op tijd te zijn, maar het schema van het examencentrum in Moorsele bleek al eivol te zitten tot 1 juni.”
Onverwacht kwam er op 17 mei toch een plaatsje vrij. “Hoewel ik maar weinig in de Wevelgemse straten had kunnen oefenen, viel het behoorlijk mee. Behalve het manoeuvre waarbij je in de straat tussen twee voertuigen moet parkeren. In de uren voor het examen had ik er nochtans uitgebreid op geoefend en ging het prima, dus werd ik genekt door de stress. Die zal bij het volgende examen nog groter zijn.”
Met of zonder gps
Niet zozeer de vier bijkomende manoeuvres baren Melissa zorgen, wel twee andere nieuwigheden. “Als mijn rij-instructeur amper kan voorspellen wat de zogenoemde risicoperceptietest zal inhouden, hoe moet ik dat dan weten? Je moet nu ook een stuk zelfstandig en zonder instructies van de examinator naar een opgegeven bestemming rijden. Ik zou dat liever doen via de gps dan door de verkeersborden te volgen, maar ik denk dat lang niet alle examenwagens met een navigatiesysteem zijn uitgerust. Heel onduidelijk allemaal.”
“als ik opnieuw niet slaag, ben ik verplicht om nog eens zes uur rijles volgen. Dat zou een hele extra kost worden”
Melissa geeft toe dat ze de rijopleiding op jongere leeftijd wat voor zich uitschoof en daar heeft ze nu spijt van. “In het vijfde secundair konden we ons tijdens de paasvakantie door het theorie-examen worstelen. Mijn vriendinnen maakten daar handig gebruik van, maar ik kon me niet vrijmaken omdat we met het gezin op reis waren. Tijdens mijn hogere studies werd ik ook niet meteen getriggerd, omdat Waregem een vlotte treinverbinding heeft met Gent. Een kleine drie jaar geleden slaagde ik gelukkig wel meteen voor mijn theoretisch examen.”
De Waregemse studente zit nu met een dubbel gevoel opgezadeld. “Enerzijds moedigt de rijschool je aan zo lang mogelijk te oefenen om je slaagkansen te vergroten, maar anderzijds was er die tijdsdruk om nog het oude examen te kunnen afleggen. Ik kan amper inschatten wat me op mijn herkansing te wachten staat, maar als ik opnieuw niet slaag, ben ik verplicht om nog eens zes uur rijles volgen. Dat zou een hele extra kost worden.”
Melissa vindt dat het verstrengde examen zijn doel voorbijschiet. “Dat men het aantal ongevallen bij jongeren wil doen dalen, alle begrip voor, maar alcohol lijkt me een veel grotere boosdoener dan een gebrekkige rijkennis.”
Dossier nieuw rijexamen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier