Wanneer roepen wij de noodtoestand af over onze dodelijke wegen?

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Vorige week zijn op wegen in onze provincie zeker 3 jonge mensen bij verkeersongevallen om het leven gekomen. Dit jaar zal de dodentol op onze wegen oplopen tot boven de 50 mensen.

Van het weekend is er de start van de BOB-campagne die loopt tot maandag 25 januari. De campagne begint met een verkeersveilige nacht, waarbij over de hele provincie verkeerscontroles worden uitgevoerd. De gouverneur breidde die zelfs uit tot twee opeenvolgende Verkeersveilige Nachten.

De acties blijken meer dan nodig. Dit jaar sneuvelden op onze West-Vlaamse wegen al meer dan 50 mensen. Om nog te zwijgen over de talloze zwaargewonden van wie er velen voor de rest van hun leven ongezien lijden aan pijn, handicaps of ongemakken.

Als we straks in de auto stappen, zullen we hoogstens eens nadenken over de kans dat we bij zo’n controle ‘gepakt’ worden. Dat er ook een kans bestaat dat we door het verkeer genadeloos ‘gegrepen’ worden, daaraan denken we zelden of nooit. Tenzij we voorbij een ongeval rijden. Dan misschien, heel eventjes.

Wat een verschil met de ‘kansberekening’ die we maken bij een terreuraanslag die het nieuws haalt. Zelfs als die aanslag niet eens bij ons gebeurt, raken we verlamd, sommigen zelfs in paniek en passen we ons leven meteen aan. Reizen worden geschrapt, uitstappen naar onze hoofdstad vallen weg, concerten en voorstellingen gelasten we af…

Dat er in onze provincie elk jaar minstens 50 mensen, onder wie bijna de helft jongeren, sneuvelen op onze wegen… daarover raken we dan niet verontwaardigd. Hoe is dat in godsnaam mogelijk?

Eigenlijk zouden we met dit soort cijfers de noodtoestand moeten kunnen uitroepen over onze wegen. Met extra maatregelen die onze bewegingsvrijheid in het verkeer meteen aan banden leggen, die extra straffen mogelijk maken voor al wie als een ‘cowboy’ door onze dorpskernen raast. Een noodtoestand waarbij ook ‘agressief of onaangepast’ rijgedrag meteen kan beteugeld worden.

Een aantasting van onze vrijheid? Misschien. Maar het zou ons helpen om mensen in leven te houden die er niet voor gekozen hebben om te sterven op het koude asfalt van onze wegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier