Wagens nemen kleine omweg voor veiliger fietsverkeer in de Abdis Agnesstraat in Marke

Auto's maken vanaf nu een kleine omweg aan de Abdis Agnesstraat in Marke om zo de veiligheid van de fietsers te garanderen. © Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In de Abdis Agnesstraat in Marke werd de verkeerssituatie gewijzigd ter hoogte van de Jakob Jordaenstraat. Door paaltjes te plaatsen wordt de rijweg onderbroken en moet het doorgaand verkeerd verplicht rondom het centrale eiland op het kruispunt rijden.

Zo hoopt het stadsbestuur te voorkomen dat auto’s met hoge snelheid in het woongebied rijden en willen ze een veilige verkeerssituatie voor fietsers komende van het Bruyningepad creëren.

Stad Kortrijk kreeg immers herhaaldelijk meldingen over hoge snelheden in de Abdis Agnesstraat. Dat komt voornamelijk door het brede, rechtlijnige karakter van de Abdis Agnesstraat. In de straat was ter hoogte van het kruispunt ook een onduidelijke voorrangssituatie voor fietsers komende vanop het Bruyningepad naar de wijk Rodenburg.

Die situaties zorgden volgens het bestuur regelmatig voor conflicten tussen fietsers en verkeer op de Abdis Agnesstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Jakob Jordaenstraat.

Proefopstelling

“Door paaltjes te plaatsen worden automobilisten niet verleid om met hoge snelheid te rijden en kunnen fietsers veiliger de straat dwarsen ter hoogte van het Bruyningepad. De proefopstelling met paaltjes wordt na zes maanden geëvalueerd. Bij een positieve evaluatie zal deze situatie definitief behouden worden”, klinkt het.

“Dit is een zeer kleine ingreep met een groot effect op de verkeersveiligheid. We kregen hierover meldingen van fietsers en bewoners”, aldus Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit.

“Door het plaatsen van deze paaltjes kunnen fietsers die de fietssnelweg Bruyningepad verlaten veilig de wijk binnenrijden zonder onmiddellijk geconfronteerd te worden met wagens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier