Vrijwilliger Freddy zorgt voor vervoer naar vaccinatiecentrum

Schepen Bryan Vanderhaeghe en vrijwilliger Freddy Dekein.© MP
Schepen Bryan Vanderhaeghe en vrijwilliger Freddy Dekein.© MP
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Nestor Poperinge zal instaan voor het vervoer van minder mobiele mensen naar het vaccinatiecentrum in Ieper. Freddy Dekein is een van die vele vrijwilligers. “Vooral voor doktersbezoekjes”, vertelt hij. “Familiebezoek viel weg.”

Op de virtuele gemeenteraad wordt maandag een samenwerkingsovereenkomst voorgelegd voor het personenvervoer naar het vaccinatiecentrum en de personendienst Nestor. Als lokale vervoersaanbieder zal Nestor Poperinge gekende klanten of nieuwe klanten die vallen binnen de doelgroep van Nestor vervoeren vanuit hun domicilieadres naar het vaccinatiecentrum in Poperinge. Als het factuurbedrag lager of gelijk is aan 5 euro, betaalt de klant dat rechtstreeks aan Nestor Poperinge. Als het factuurbedrag hoger is dan 5 euro, wordt het saldo boven 5 euro door Nestor Poperinge gefactureerd aan de eerstelijnszone Westhoek. Zo betaalt de klant nooit meer dan 5 euro voor een rit naar en van het vaccinatiecentrum.

Boodschappen

Een van de vele vrijwilligers is Freddy Dekein (67) uit de Priesterstraat in Poperinge. “Vroeger was ik houtbewerker in Dadizele”, vertelt hij. “Toen ik op mijn vijftigste met brugpensioen kon, ben ik beginnen rijden voor de Mindermobielencentrale in groot-Moorslede. Vier jaar geleden verhuisden we naar Poperinge. Via via werd ik aangesproken om te rijden voor Nestor. Dat is immers zeer vergelijkbaar met wat ik in Moorslede deed.”

“Wekelijks heb ik tussen de zeven en de tien klanten. Soms rijd ik twee of meer keer voor dezelfde klant in één week. Meestal gaat het dan om dokters- of ziekenhuisbezoeken of boodschappen. Dat zijn dan ook de meest voorkomende ritten. Ik rijd veel naar het ziekenhuis in Ieper, maar ook naar die in Roeselare, Veurne en Brugge. Tot voor de coronacrisis gingen we vaak op familiebezoek buiten Poperinge, maar uiteraard is dat nu tijdelijk weggevallen”, aldus nog Freddy. “Jaarlijks rijd ik gemiddeld 7.500 kilometer voor Nestor. We krijgen een vergoeding van zowat 35 eurocent per kilometer. Nestor brengt alles in orde wat de verzekering betreft. Zowel het voertuig, de chauffeur als de passagier hebben een speciale verzekering.”

Gezelschap

“De zowat honderd vrijwilligers van Nestor Poperinge gaan langs bij senioren en zorgbehoevende inwoners”, verduidelijkt schepen voor Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen). “De vrijwilligers staan in voor vervoer, houden gezelschap, doen boodschappen of komen gewoon langs voor een bezoekje. Nestor zorgt ervoor dat mensen langer kunnen thuis blijven wonen en strijdt tegen eenzaamheid. Vroeger was Nestor enkel voor de mensen in de deelgemeenten, sinds vorig jaar kunnen ook bewoners van het stadscentrum gebruik maken van de dienst. Corona heeft wel wat invloed gehad op de werking. We hebben het vervoer stopgezet van midden maart 2020 tot 18 mei. Dan werd beperkt terug opgestart met vervoersopdrachten. Vorig jaar waren er ongeveer 1.363 ritten voor Nestor en 333 boodschapopdrachten. Dit jaar zitten we al aan 446 ritten , waarvan 23 naar het vaccinatiecentrum, en 124 van chauffeurs die boodschappen doen voor mensen, zonder dat de klant meegaat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.