Vrachtwagens niet langer neus aan neus in Mesen

Redactie KW

Er komt een oplossing voor de verkeerschaos op de gewestweg N314 in Mesen. In de straat die deels op het grondgebied van Mesen (Steenstraat) en Wijtschate (Heuvelland) ligt, kunnen vanaf halfweg februari 2021 niet langer vrachtwagens kruisen in de woonstraat. “Alleen vrachtwagens komende van Nieuwkerke kunnen nog door de straat rijden in de richting van de Vierkoningen. Lokaal vrachtverkeer en lokale landbouwvoertuigen zijn wel nog toegelaten in beide richtingen.”

Het zwaar vervoer vormt al langer een probleem in Mesen. Op piekmomenten passeren tot 300 vrachtwagens en landbouwvoertuigen door de hoofdstraat van de stad. En dat zorgt nu al jaren voor wrevel bij zowel de bewoners als de weggebruikers. Na lange onderhandelingen met onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer, de gemeente Heuvelland, stad Mesen en het Vlaams ministerie van Mobiliteit werd uiteindelijk een oplossing gevonden.

Teneinde stappen vooruit te zetten, nam AWV, eigenaar van de weg, nu de beslissing om in 2021 een proefproject in te stellen waarbij doorgaand vrachtverkeer dat komt vanuit de richting van Vierkoningen geweerd zal worden. “Verkeer dat niet in de onmiddellijke omgeving moet zijn, zal worden omgeleid zodat deze niet meer door de dorpskern moeten rijden”, legt de Mesense burgemeester Sandy Evrard uit. “Dit zal leiden tot minder kruisbewegingen en de hiermee gepaard gaande opstoppingen.”

Wachtplaatsen

Tijdens dit proefproject voorzien stad Mesen en de gemeente Heuvelland de rijweg van een aantal plaatsen waar verkeer beter kan kruisen. “Deze wachtplaatsen zullen geen parkeerplaatsen innemen”, zegt Wieland De Meyer van de gemeente Heuvelland. “Er komen wel een viertal stroken dicht aanleunend bij een zijstraat waar op een veilige manier kan gewacht worden om elkaar te kruisen. Deze aanpassingen worden de komende twee maanden nog verder besproken en in detail uitgewerkt met de inwoners ter plaatse.”

Door deze wijziging zullen vrachtwagens niet langer neus aan neus staan en daar heeft iedereen baat bij. “Ook de vrachtwagenchauffeurs zelf die het grondig beu waren om steeds weer manoeuvres te moeten uitvoeren om alsnog te kunnen doorrijden.”

Het verkeer van de Vierkoningen dat in de richting van het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes moet, zal dus voortaan een grote omweg moeten maken. “De juiste omleiding hebben we nog niet uitgetekend”, zegt Wieland De Meyer. “Die zal zeker via de Rijselstraat verlopen en wellicht naar Ieper leiden om zo het bedrijf te bereiken.”

Petitie

Het zwaar verkeer kan wel nog via de Vierkoningen naar het bedrijf Covameat rijden. Per definitie moeten deze vrachtwagens dus niet door het centrum van Mesen. “Toch passeren hier ook vrachtwagens met varkens voor de deur”, zegt inwoner Paul Beun die al zijn leven lang in een drukke straat woont.

“Pas de laatste jaren was het nog amper leefbaar. Vandaar ook dat ik samen met Giovanni Lucas een petitie startte. Dat er uiteindelijk een gevolg gegeven wordt aan onze bezorgdheden kan ik best waarderen. Nu nog afwachten hoe de nieuwe verkeerssituatie zal opgevolgd worden en zal geëvalueerd worden door de weggebruikers.”

In het verleden werden al heel wat maatregelen genomen om die verkeerschaos te vermijden. Zo werd deze zomer een nieuwe asfaltlaag aangebracht op de gewestweg. “En dat bezorgde ons inmiddels een pak minder geluidsoverlast. Nu maar hopen dat ook het verkeer zal minderen”, aldus nog Paul Beun. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.