"De toestand waarin het jaagpad zich bevindt, is al meer dan twintig jaar een probleem", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge. "Enkele maanden geleden stemden we een motie in de gemeenteraad (en ook in die van Alveringem en Lo-Reninge, red.) en voerden we een symbolische actie nabij het jaagpad aan de IJzer om de slechte en gevaarlijke staat ervan aan te klagen en om een oplossing te vragen. Het jaagpad bevindt zich immers in een erg slechte staat. We plaatsten er infoborden over de toestand van het pad, en over wie de eigenaars zijn, en dat is dus niet de stad. We deden zelfs een voorstel tot oplossing, namelijk het jaagpad overdragen aan de provincie West-Vlaanderen. Zij hebben expertise in dergelijke materie, en zij bouwen een netwerk van recreatieve wandel- en fietspaden uit. De antwoordbrief van NV De Vlaamse Waterweg was ontwijkend en ontkennend. Op een half A4'tje werd uitgelegd dat de toestand niet zo erg is, en dat renovatie en onderhoud van het jaagpad voor hen geen prioriteit is. En zie nu wat hun oplossing is: een verbodsbord voor voetgangers! Wij werden hiervan als stadsbestuur niet op de hoogte gebracht. Dat is ronduit belachelijk. Er staan er ondertussen vier. Daar is het toerisme in onze regio écht niet mee gebaat. Jammer. Want ook voor Roesbrugge zou een aantrekkelijk en veilig jaagpad een absolute meerwaarde zijn. De IJzer heeft potentieel, dat merkten we zondag laatst nog eens tijdens de IJzerfeesten."

Hoe kan een jaagpad nu gevaarlijk zijn voor wandelaars, maar niet voor fietsers?

"Fietsers mogen er wel nog komen, en ook dat is onbegrijpelijk. Hoe kan een jaagpad nu gevaarlijk zijn voor wandelaars, maar niet voor fietsers? Het is en blijft er, door de zeer slechte toestand, levensgevaarlijk voor iedereen. Ik hoop dan ook dat we spoedig in echte dialoog kunnen gaan met de Vlaamse Waterweg, om onze plannen opnieuw voor te leggen", besluit burgemeester Dejaegher.

(AHP-Foto MD)

"De toestand waarin het jaagpad zich bevindt, is al meer dan twintig jaar een probleem", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge. "Enkele maanden geleden stemden we een motie in de gemeenteraad (en ook in die van Alveringem en Lo-Reninge, red.) en voerden we een symbolische actie nabij het jaagpad aan de IJzer om de slechte en gevaarlijke staat ervan aan te klagen en om een oplossing te vragen. Het jaagpad bevindt zich immers in een erg slechte staat. We plaatsten er infoborden over de toestand van het pad, en over wie de eigenaars zijn, en dat is dus niet de stad. We deden zelfs een voorstel tot oplossing, namelijk het jaagpad overdragen aan de provincie West-Vlaanderen. Zij hebben expertise in dergelijke materie, en zij bouwen een netwerk van recreatieve wandel- en fietspaden uit. De antwoordbrief van NV De Vlaamse Waterweg was ontwijkend en ontkennend. Op een half A4'tje werd uitgelegd dat de toestand niet zo erg is, en dat renovatie en onderhoud van het jaagpad voor hen geen prioriteit is. En zie nu wat hun oplossing is: een verbodsbord voor voetgangers! Wij werden hiervan als stadsbestuur niet op de hoogte gebracht. Dat is ronduit belachelijk. Er staan er ondertussen vier. Daar is het toerisme in onze regio écht niet mee gebaat. Jammer. Want ook voor Roesbrugge zou een aantrekkelijk en veilig jaagpad een absolute meerwaarde zijn. De IJzer heeft potentieel, dat merkten we zondag laatst nog eens tijdens de IJzerfeesten.""Fietsers mogen er wel nog komen, en ook dat is onbegrijpelijk. Hoe kan een jaagpad nu gevaarlijk zijn voor wandelaars, maar niet voor fietsers? Het is en blijft er, door de zeer slechte toestand, levensgevaarlijk voor iedereen. Ik hoop dan ook dat we spoedig in echte dialoog kunnen gaan met de Vlaamse Waterweg, om onze plannen opnieuw voor te leggen", besluit burgemeester Dejaegher. (AHP-Foto MD)