Voetgangers en fietsers lappen verkeersregels kluifrotonde aan hun laars: “Er komen controles!”

Vooral in het donker zijn voetgangers erg moeilijk te zien voor automobilisten. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Door de werken aan de stationsomgeving gelden er op de bekende kluifrotonde in Kortrijk wegomleggingen voor voetgangers en fietsers. Die zijn volgens Stad Kortrijk goed gesignaleerd en moeten gevolgd worden. Alleen blijkt dat veel mensen dat niet doen. Vooral fietsers en voetgangers lappen er de verkeersregels aan hun laars. Daarom worden er in februari stadswachten ingezet om mensen aan te sporen de regels te volgen.

“We stellen vast dat de verkeersregels niet goed nageleefd worden aan de voetgangersoversteek in de Burgemeester Lambrechtlaan en de fietsdoorsteek in de Magdalenastraat. Dit creëert een gevaarlijke situatie voor voetgangers en fietsers. De stadswachten voeren daarom preventief actie in de tweede helft van februari“, aldus schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “We doen een oproep aan de voetgangers en fietsers om de gesignaleerde omleggingen te volgen. Je moet iets verder stappen of fietsen, maar dit is absoluut nodig voor de eigen veiligheid.”

Voetgangers

Omdat de kluifrotonde Appel is afgesloten, worden wagens omgeleid via een tijdelijke doorsteek tussen de Magdalenastraat en de Burgemeester Lambrechtlaan. Alleen moeten ze daarvoor door een scherpe bocht. Voetgangers die op zoek zijn naar de kortste weg, steken massaal over in die bocht. Alleen zijn ze daar amper te zien, zeker in het donker. Daarom besliste de stad om het oude zebrapad, dat in de bocht licht, een stukje op te schuiven naar een veiligere plek.

“Toch blijven heel wat voetgangers oversteken op de plaats van het vroegere zebrapad, vlak na de bocht van de tijdelijke weg, langs de werfafsluiting van de kluifrotonde. Dat is niet alleen gevaarlijk maar ook wettelijk verboden. Je mag een weg niet oversteken als er binnen de 20 meter een zebrapad ligt”, aldus de schepen.

Fietsers

Fietsers worden in de Magdalenastraat nabij de kluifrotonde (ter hoogte van de Action) via een fietsoversteek kort omgeleid via Kortrijk Weide om terug uit te komen in de Burgemeester Lambrechtlaan aan de voetgangersoversteek. “Dat doen we omdat de fietsers de tijdelijke autodoorsteek tussen de Magdalenastraat en de Burgemeester Lambrechtlaan niet mogen gebruiken. Het is er veel te smal en dus gevaarlijk voor gecombineerd fiets- en autoverkeer. Toch negeren heel wat fietsers de verbodssignalisatie en rijden ze daar mee met de auto’s”, klinkt het.

De werken aan de stationsomgeving zullen nog verschillende jaren duren. Er komen telkens nieuwe omleidingen afhankelijk van het zwaartepunt van de werken.
De werken aan de stationsomgeving zullen nog verschillende jaren duren. Er komen telkens nieuwe omleidingen afhankelijk van het zwaartepunt van de werken.

“Fietsers en voetgangers kiezen meestal de kortste weg maar uiteraard moeten ook zij zich steeds aan de verkeersregels houden. Daarom houden de stadswachten vanaf midden februari een preventieve actie. Ze zullen voetgangers en fietsers verwijzen naar de veilige oversteekplaatsen”, besluit schepen Weydts.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier