Vlaamse overheid investeert in meer fietsveiligheid voor Gistel

De Vlaamse regering zal 12,4 miljoen euro investeren in 32 West-Vlaamse projecten die fietsveiligheid moeten verhogen. Zo ook in Gistel, waar vier concrete actiepunten op stapel staan. Burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) juicht de investeringen toe. “Met z’n allen fietsen we meer dan ooit en dan is een goede infrastructuur belangrijker dan ooit.”

In Gistel staan vier concrete actiepunten op stapel. (foto TVA)

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) kondigde eerder al aan maar liefst 335 miljoen euro te investeren in fietsinfrastructuur. In een eerste deelbeslissing wijst de minister nu 75 miljoen euro toe voor de verschillende provincies. Daarvan vloeit dus ruim 12 miljoen euro naar West-Vlaanderen en deel ervan naar de stad Gistel. “We willen inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, maar dat vraagt de nodige investeringen. Vanuit het relanceplan worden extra investeringen in fietsinfrastructuur mogelijk”, zegt Peeters. “We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt. Tegelijk willen we de fietsambitie bij alle overheden verhogen.”

In Gistel mag burgemeester Defreyne rekenen op zowat 283.000 euro. “Het Vlaams Agentschap Wegen & Verkeer zal de N367 Nieuwpoortsesteenweg breder maken en het beton vervangen door egaal asfalt. Op die manier worden de dwars- en langsvoegen hersteld en het fietscomfort verhoogd”, duidt de burgemeester. Vervolgens worden de betonstraatstenen tussen het kruispunt van de N33 Torhoutsebaan met de N367 wordt vervangen door rood asfalt tot aan het vrijliggend fietspad naar Zevekote.

Vrijliggend fietspad

“Als derde actiepunt wordt op de N367 tussen Zevekote en Sint-Pieterskapelle de huidige vrijliggende betonnen fietspaden vervangen door asfalt en verbreed naar de huidige standaard van een enkelrichting, vrijliggend fietspad.”

Ook twee zwarte punten worden normaal gezien nog dit jaar aangepakt. “In de Moerestraat, ter hoogte van de N367 Nieuwpoortsesteenweg, wordt het zebrapad een stukje inwaarts gelegd, iets verder van de N367. En de kruising van de Kerkstraat met de Hoogstraat wordt herbekeken. Daar komt een breder voetpad en wordt de stopstreep voor wagens naar achteren gebracht.”

“Ik ben tevreden met de middelen die Vlaanderen vrijmaakt. Op vrij korte termijn worden enkele belangrijke punten veiliger en comfortabeler ingericht”, weet Gauthier Defreyne. “Met z’n allen fietsen we meer dan ooit. Een goede fietsinfrastructuur is essentieel voor verkeersveiligheid en dat is dan ook een topprioriteit die we geregeld aankaarten.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.