VIDEO Yuri oogst bijval met filmpje over fietsen in Gent… maar ervaart ook haat tegen West-Vlamingen

Redactie KW

In het filmpje gaat hij op een spectaculaire manier neer met zijn fiets op de kasseien van de Veldstraat, aan de tramsporen en rijdt hij met zijn fiets het water in.

De 24-jarige Yuri is een geboren en getogen Oostendenaar. Sinds een viertal jaar studeert hij in studentenstad Gent, hij volgt er de richting voeding en diëtiek. Onder de naam ‘The Monkey Diet’, afgeleid uit zijn studierichting, post hij al even filmpjes op Facebook. “We posten al even filmpjes, weliswaar zonder al te veel succes. Onze bedoeling was om op een dag een filmpje te hebben dat viraal zou gaan”, vertelt Yuri. “Dat moment is nu aangebroken en daar zijn we blij om. We wilden met dit filmpje wel wat respons hebben. Dagelijks zie ik in Gent de frustraties van fietsers. Ik werk immers als Deliveroo-koerier en ben dagelijks de baan op met mijn fiets. Ik zag op het Belgacom gebouw in Gent de woorden ‘de gefrustreerde fietser’ staan, met graffiti gespoten. Ik vond het op dat moment zo schitterend dat iemand zo danig gefrustreerd en gek was, dat hij het Belgacom gebouw met graffiti bespoot. Als ik dat nadien op mijzelf reflecteerde kwam dat super komisch over. Het slaat op niks dat mensen daar zo gefrustreerd over doen, vandaar het filmpje. Iemand die gewoon al vloekt vind ik super grappig.”

https://www.youtube.com/watch?v=m065zNQAEkM

Blijkbaar vinden de Gentenaren het niet zo tof dat ik een West-Vlaams typetje speel in hun stad

“Waar ik wel van geschrokken ben is dat Gentenaars blijkbaar een soort van haat dragen tegenover West-Vlamingen“, gaat Yuri verder. “Vraag me niet waarom, maar het is zo. Ik had om te beginnen niet echt nagedacht over het typetje dat ik zou spelen. Als West-Vlaming koos ik dan ook wel voor een West-Vlaams typetje met ook dat accent. Blijkbaar vinden de Gentenaren het niet zo tof dat ik een West-Vlaams typetje speel in hun stad. Ik merk dat mensen meer en meer haat verspreiden via verschillende sociale media en dat is wel jammer. Het leven is toch mooi, waarom niet al lachend door het leven gaan dan? Ik moet wel zeggen dat het merendeel van de reacties wel positief is en daar doe je het dan ook voor.”

VIDEO Yuri oogst bijval met filmpje over fietsen in Gent... maar ervaart ook haat tegen West-Vlamingen

Om de twee a drie weken komt Yuri nog eens naar Oostende. “Ik ben zoveel mogelijk in Gent omdat ik hier ook een job heb als Deliveroo-koerier. Via een app krijg je een bestelling binnen die je dan moet afhalen in een restaurant. Die bestelling breng je dan per fiets naar de bestemming die opgegeven werd. Een leuke job en je ziet heel veel op de straat. Daar komt ook de inspiratie uit. Nu we merken dat we toch enig respons kregen gaan we verder op dat elan. Ik zit nog vol schitterende ideeën, er komen dus nog zeker mooie filmpjes aan. Tijdens de student kick-off hebben we beelden gemaakt aan de Overpoort. Daar is veel grappig materiaal uit gekomen. We zijn momenteel bezig aan een drietal projecten, je hoort dus nog van ons”, besluit Yuri met een lach.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier