Het Facebookevent dat opriep om te driften aan de rotonde in Roeselare werd intussen verwijderd. De organisator is niet bereikbaar voor commentaar. Carl Vyncke (RIHO) is tevreden dat het event verwijderd is, maar de politie zal zaterdag toch controle uitoefenen aan de rotonde.

Alles draait rond een filmpje dat sinds een goeie week circuleert in allerlei WhatsApp-groepen. Aan de rotonde van voedingsbedrijf Poco Loco in Roeselare etaleert een bestuurder van een paarse Porsche hoe je met gierende banden moet driften. De Porsche komt aan hoge snelheid het rondpunt opgereden, mengt zich in het verkeer en drift met gierende banden de volledige rotonde door.

De politiezone RIHO heeft de eigenaar van de paarse Porsche kunnen identificeren. De man mag het eerstdaags op politiekantoor komen uitleggen. Hij riskeert tot vijf jaar rijverbod. "Hopelijk krijgt hij een zware straf, want intussen circuleren al filmpjes van chauffeurs die hem imiteren, maar met iets minder kunde," meent Carl Vyncke van RIHO.

De Porsche-bestuurder riskeert een boete van 4000 euro en een rijverbod van 15 dagen tot 5 jaar.

PZ RIHO: "Er wordt opgeroepen om verkeersinbreuken te plegen en dat is strafbaar""

Ondertussen circuleerde er op Facebook een evenement dat oproept om zaterdag 19 januari - van 8 tot 23.55 uur - te driften aan de bewuste rotonde in Roeselare. Ruim 1.800 mensen bevestigden al hun deelname, nog eens ruim 7.000 zeggen geïnteresseerd te zijn. "Die bewuste rotonde is allesbehalve een raceplek", benadrukt Carl Vyncke van RIHO. "Maar dit Facebookevenement zien we met lede ogen aan. Wie rallywedstrijden op de openbare weg wil organiseren, moet een vergunning hebben van de rallycommissie in Brussel, de gouverneur en de burgemeester van de bewuste gemeente. Dat heeft de man in kwestie niet, net als een verzekering voor een dergelijk initiatief. Hij zal dit waarschijnlijk als grap bedoeld hebben, maar als er zaterdag effectief mensen opdagen én er gebeurt een ongeval, dan is de oprichter van dit Facebookevent verantwoordelijk. We zullen hem vandaag nog contacteren om alles duidelijk te maken. Voor de wet is het duidelijk: er wordt nu opgeroepen om onder andere snelheidsinbreuken te plegen. Dat zet aan tot overdreven snelheid en staat gelijk met een inbreuk van de vierde graad. Dit is dus strafbaar."

En opnieuw zijn heel wat mensen geïnteresseerd in het evenement. © Facebook

Izegemnaar Brecht Vanden Berghe riep het event 'P. Loco driften voor liefhebbers' in het leven. "Laat me duidelijk zijn: ik ben ronduit tegen driften op de openbare weg en het creëren van onveilige verkeerssituaties", zegt hij. "Ik ben zelf copiloot bij het Blue Racing Team en weet dus hoe belangrijk dit is. Ik wil met dit initiatief op een ludieke manier deze absurde situatie aankaarten. In Molenbeek mogen jongeren tijdens oudejaarsnacht ongestoord een halve gemeente afbreken, maar van iemand die even drift, wordt een staatszaak gemaakt. Akkoord, dit mocht de bestuurder in kwestie niet gedaan hebben, maar beboet die mens en daarmee is de zaak afgerond."

Brecht Vanden Berghe: "Waarom zaterdag niet in colonne aan 15 kilometer per uur over de rotonde rijden? Het gaat ons om het principe"

Dat het Facebookevent zo'n hoge vlucht zou nemen, had Brecht ook zelf niet durven denken. "Alles is tussen de spreekwoordelijke pot en pint gestart, maar de populariteit bewijst wel dat nog een pak mensen deze mening delen. En nogmaals: ik wil zaterdag zeker geen onveilige verkeerssituatie creëren. Daarom wil ik zeker in overleg treden met de politie en indien er komend weekend mensen aan de rotonde opdagen, zal ik alles in goeie banen leiden. Waarom niet in colonne aan 15 kilometer per uur de rotonde nemen? Het gaat ons immers om het principe."

Er zijn intussen nog filmpjes van andere drifters opgedoken. De een al wat eleganter dan de andere...

A gentle roundabout from Mathieu Damiens on Vimeo.