VIDEO: Kortrijkse senioren leren ondergrondse parking in- en uitrijden

Redactie KW

Zondag namen 20 zestigplussers deel aan een inrijles ondergrondse parkings voor senioren, een organisatie van Parko. De inrijles vond plaats in de P Houtmarkt.

Het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko organiseerde een gratis inrijles omdat veel oudere mensen niet graag in een ondergrondse parking rijden. Medewerkers van Parko gaven aan de deelnemers uitleg hoe men veilig de ondergrondse parking moet in- en uitrijden. “Ik heb mijn vrees een beetje overwonnen. Een parking durf ik wel al eens inrijden, maar hier is het gemakkelijker. Zeker als er iemand van Parko naast je zit en je wegwijs maakt. Samen met Simon van Parko ben ik tweemaal naar beneden gereden om het zeker te kunnen”, zegt Gemma Reynaert (78).

Lydia Descamps (82) rijdt al 40 jaar met de wagen. “Ik heb nog nooit een ondergrondse parking gebruikt. Daarvoor heb ik veel te veel schrik, zeker van de hellingen en de hefbomen. Dikwijls kwam ik te voet van Hoog Moscher om toch maar geen parking te moeten gebruiken”, vertelt Lydia. “Achteraf moet ik toegeven dat het minder erg is dan gedacht.”

“Het is opvallend hoeveel mensen er schrik hebben van een ondergrondse parking”

Parko toonde ook hoe je in de parking het best je wagen stalt en hoe het bankkaart- en abonneesysteem te gebruiken om de parking in en uit te kunnen rijden. Kortparkeerders kunnen parking Houtmarkt enkel in door gebruik van hun bankkaart, abonnees met hun eigen badge. “Dat is een zeer goed initiatief. We zijn niet bang binnen te rijden maar ouderen zijn niet zo handig met betaalsystemen als het om hefbomen gaat. We leren graag bij”, verklapt Charles Lefebre (75).

“Zowat 60 medewerkers en enkele bewoners van onze assistentieflats maken gebruik van de parking. Die loopt zelfs onder ons gebouw door. De ouderen zijn blij dat ze deze extra les kunnen volgen“, duidt Eveline Breye als directeur van het nabije Woon- en Zorgcentrum Sint Vincentius.

VIDEO: Kortrijkse senioren leren ondergrondse parking in- en uitrijden

Peter De Meyer, verantwoordelijke Exploitatie Parkings Kortrijk, en Parkomedewerker Badre Khatiri gaven anderhalf uur lang tekst en uitleg over in- en uitrijden, parkeren en het bankkaart- en hefboomsysteem. “Het is opvallend hoeveel mensen er schrik hebben van een ondergrondse parking. Meestal zijn ze bang van steile hellingen en worden ze zenuwachtig als er iemand achter hen staat. We zijn blij dat we hen kunnen helpen met deze lessen”, zegt Peter. “De volgende inrijles zal plaats hebben bij P Budabrug”, geeft administratief medewerker Gwendoline Devolder mee.

https://www.youtube.com/watch?v=Yvo62nIuCoc

(PVH – foto’s/video TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier