VIDEO: Kortrijk herdenkt 175 jaar treinverbinding met Rijsel

Redactie KW

De treinverbinding tussen Rijsel en Kortrijk was de eerste grensoverschrijdende spoorbaan in Europa. Dat werd bij de ingebruikname, 175 jaar geleden, gevierd en zaterdag nog eens overgedaan.

De fanfare van Marke zorgde voor de feestelijke intrede aan de ingang van het station. Jan Dhaene nam het woord om iedereen te verwelkomen: “Het is belangrijk dat deze historische gebeurtenis herdacht wordt en met de nodige eer behandeld wordt.”

De verbinding speelt ook vandaag nog een belangrijke rol. “We mikken vooral op de Eurometropool die Rijsel, Kortrijk en Doornik met elkaar verbindt. Met heel wat projecten willen we echt een mooie driehoek creëren”, aldus schepen van Economie Rudolf Scherpereel.

Ook voor Adriaan Linters, professor industriële archeologie, was het een belangrijke dag. “De lijn Rijsel-Kortrijk was vooral belangrijk voor handel en personenvervoer. Men werd vroeger aangemaand om de trein te nemen als men op vakantie wilde of iemand ging bezoeken. Omdat de trein altijd stipt rijdt. Als men tenminste de horloges had goed gezet volgens het land waarin ze zich bevonden…”

Een groep van VTB Kultuur wilde de reis graag meemaken. “We hadden gehoopt mee te kunnen rijden met een echte stoomtrein maar blijkbaar hebben we geen geluk. We zijn wel benieuwd naar het programma, het wordt een verassingsreis voor ons.”

(TV – foto/video TV)

https://www.youtube.com/watch?v=kqugkRVAmPw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier