VIDEO – Jan De Bruyne wil meer mindervalidentoiletten in Kortrijk

© KV
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Twee jaar geleden belandde Jan De Bruyne door een medische fout tijdens een kleine routine-ingreep in een rolstoel. Een tegenslag waar hij geweldig mee omgaat. “Het heeft geen zin te zitten huilen, je kunt je er maar best mee verzoenen,” zegt hij. Hij was een sociaal dier en is dat gebleven. Hij blijft onder de mensen komen.

Maar waar hij zich minder mee kan verzoenen is dat het hem niet altijd makkelijk wordt gemaakt om evenementen bij te wonen. Als het om sanitaire voorzieningen gaat, dan worden rolstoelgebruikers steevast vergeten. Tal van keren sakkerde hij daarover op de sociale media en sprak mensen bij de stadsdiensten aan die hij kende. Maar nadat hij eerder deze week werd aangeklampt door de politie toen hij op een evenement een plekje zocht om zijn kleine boodschap kwijt te kunnen, zette hij zijn oproep aan de stad meteen op zijn Facebookpagina, “omdat het denigrerend is om achter een muurtje of tussen de auto’s te gaan zitten,” zegt hij.

https://www.youtube.com/watch?v=3Xk0pXRZ1_8

Jan heeft zich verzoend met zijn leven als rolstoelgebruiker. “Alles loopt op wieltjes,” knipoogt hij. Hij vindt dat Kortrijk best een rolstoelvriendelijke stad is, zo zegt hij in een gesprek. “En ik begrijp dat organisatoren er vaak niet aan denken om een toilet voor mindervaliden te plaatsen wanneer ze een evenement organiseren. Maar de stad zou dat wel verplicht kunnen maken. Ze zouden de vergunning ervan kunnen laten afhangen.”

Voorts wijst Jan erop dat er voor een ruilstoelgebruiker eigenlijk altijd weinig wc’s zijn waar hij terechtkan. “De meeste zaken op de markt hebben hun toiletten in de kelder of op een verdieping. Tijdens de dag kan je dan helemaal naar het stadhuis rijden, maar na de kantooruren kan je daar ook niet meer terecht. Voor de rest zijn er alleen openbare mindervalidentoilettten op plekken waar niemand komt, op de Houtmarkt of aan de Sint-Rochuskerk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier