VEURNE/DE PANNE: “Leven riskeren en fiets om zeep helpen”

Nadine Corten: "De stukken met de rode bovenlaag zijn het ergst, die rode laag brokkelt alsmaar verder af en het afval blijft liggen. Geregeld kan je niet anders dan even uitwijken op het rijvak van de auto's." (Foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Tien dagen lang ging deze krant op zoek naar de slechtste fietspaden. West-Vlaanderen heeft er nogal wat, zo blijkt: niet minder dan 522 meldingen kregen we binnen. Uit grote steden en kleine gemeenten, langs gewest- en gemeentewegen. Aan de kust gaat de twijfelachtige eer van een van de slechtste fietspaden naar dat langs de Pannestraat, tussen Veurne en De Panne.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘Op het slechte pad’.

Nadine Corten (53) is voorzitter van wielerclub WTC Coxyde en met de fietsvrienden trekt ze er geregeld op uit. Ook haar man en haar zoon zijn fietsfanaten. Ze moet niet lang nadenken over welk fietspad er volgens haar het slechtst aan toe is in haar streek. “Het fietspad langs de N35 Pannestraat tussen Veurne en De Panne is in een erbarmelijke staat”, zegt Nadine. “Eigenlijk is dat al zo lang ik me kan herinneren. Toen mijn dochter 15 was en in het vierde middelbaar zat, reed ze met de fiets naar school, het Immaculata-instituut in De Panne. Nu is ze 25… Dat levensgevaarlijke traject moest ze elke dag afleggen, en ik hield mijn hart vast. Vooral wanneer het mistig of donker was.”

“Weggeblazen”

Al tien jaar klagen mensen over de ellendige toestand van het fietspad. “Maar van herstellen of heraanleggen is geen sprake”, klaagt Nadine. “Er gebeurt niets. Automobilisten moeten maar even van hun baanvak afwijken en ze maaien een fietser van het fietspad. Er zijn geen uitwijkingsmogelijkheden, noch voor auto’s, noch voor fietsers… tenzij in de sloot ernaast. De snelheidslimiet is 70 km per uur, maar heel wat bestuurders lappen die aan hun laars.”

“Om op dat smalle fietspad zonder vallen te laveren tussen de putten en restanten van het verbrokkelde wegdek, moet je al een behendige fietser zijn”, zegt Nadine. “De stukken met de rode bovenlaag zijn het ergst. Die rode laag brokkelt alsmaar verder af en het afval blijft liggen. Geregeld kan je niet anders dan even uitwijken op het rijvak van de auto’s. Daar komt nog bij dat je goed je stuur moet vasthouden, of je wordt weggeblazen door de luchtdruk van voorbijrazende vrachtwagens.”

Je moet behendige fietser zijn om zonder te vallen tussen putten en resten verbrokkeld wegdek te laveren

“Douche”

Als het regent, is het helemaal ellendig, weet Nadine. “Elke auto die passeert, bezorgt je een douche door het opspattende water. En hoe groter de auto, hoe groter de douche. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dikwijls liever een paar kilometer rondrijd dan langs deze baan te fietsen. Mijn zoon ging geregeld fitnessen in De Panne en volgde dan ook hetzelfde parcours met zijn fiets. Maar wanneer hij dat ‘s avonds deed of bij slecht weer, dan smeekte ik hem haast om de auto te nemen. Je riskeert niet alleen je leven, maar je helpt ook je fiets om zeep. Op een wegdek dat in zo’n slechte staat is, heb je niet veel nodig om je banden lek te rijden of je fiets loopt zelfs ergere schade op.”

Het toeval wil dat Nadine deze week fietspech heeft en haar banden moet laten herstellen. Dat doet ze bij Jochens Velodroom, de fietswinkel in diezelfde Pannestraat. Zaakvoerders Jochen Luyssen en Sindy Fieuw horen elke dag verhalen van mensen die in de Pannestraat vallen met hun fiets, bandenpech hebben en die niet te spreken zijn over dat rotfietspad… Sindy herinnert zich een dodelijk ongeluk van twee jaar geleden: “We hadden een klant met een ernstige spierziekte. Maar die man was zo gelukkig dat hij nog kon fietsen en hij deed er alles aan om dat te kunnen blijven doen. Maar helaas is dat ook zijn dood geworden: hij is aangereden door een auto toen hij met zijn fiets in de Pannestraat reed. Dat is toch een intriest verhaal. Het wordt hoog tijd dat er hier eindelijk werk van gemaakt wordt.”

“Huilen met de pet op”

In de fietswinkel ontmoet Nadine nog een verwoede fietsliefhebster, Rita Dedeyster. “Ik fiets elke dag naar mijn werk, van Sint-Idesbald naar Oostduinkerke” zegt Rita (54). “Maar fietsen is ook mijn hobby, en zeker in de zomer spring ik zeker vier keer per week op de fiets. Uiteraard passeer ik dikwijls langs de Pannestraat, maar dat fietspad, dat is echt huilen met de pet op. Ik ben benieuwd of het klopt dat ze er dit jaar werk van zullen maken.”