Verzakking Diksmuidekaai aan K-tower ten vroegste dit najaar opgelost

De Diksmuidekaai© AN
De Diksmuidekaai© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Anderhalf jaar geleden verzakte een stuk van de Diksmuidekaai een paar centimeter ter hoogte van de K-tower. Dat creëerde een gevaarlijke situatie voor de vele wandelaars en fietsers langs de Leie. Toch werd er nog niets hersteld. “Dat komt omdat de stad niet aan zet is”, weet schepen van Mobiliteit Axel Weydts.

Het was Benjamin Vandorpe van oppositiepartij CD&V die tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad de kat de bel aanbond. “Op de gemeenteraad van september 2019 stelde ik een mondelinge vraag rond de verzakking van de grond in de Diksmuidekaai ter hoogte van de K-Tower. Er werd toen gekeken voor een voorlopige oplossing om de, vooral voor fietsers, gevaarlijke situatie te markeren.”

Over de oorzaak en de definitieve oplossing werd toen echter niet in detail getreden, wel werd gezegd dat de verzakking stabiel was en dat die in de loop van 2020 zou hersteld worden. “Maar anderhalf jaar later is de verzakking nog wat verder gezet en is de voorlopige markering vervangen door een vaste oplossing met verankerde paaltjes, wat aanduidt dat er niet meteen een definitieve oplossing voor de verzakking komt”, aldus het gemeenteraadslid. Hij vroeg zich bovendien af wanneer er dan wel een oplossing komt.

Stad niet aan zet

Niet meteen, zo blijkt. “Het is zo dat wij aan de zijlijn staan”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Wij beheren de Diksmuidekaai dan wel, de Vlaamse Waterweg is eigenaar. Ook rioleringsbeheerder Aquafin is betrokken partij. Hoe graag we dat dus ook opgelost willen zien, wij zijn van hen afhankelijk. Volgens onze laatste informatie zou het probleem tegen dit najaar opgelost moeten zijn.”

De schepen wijst er wel op dat de situatie ook zijn voordelen heeft. “Omdat de Diksmuidekaai niet van Stad Kortrijk is, hoeven wij ook niet op te draaien voor de kosten van de herstelling”, besluit hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.