Verwarrende nieuwe lichten aan Brugse Kruispoort worden knipperlichten

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De nieuwe verkeerslichten langs de ring, aan de Kruispoort, zorgen voor verwarring bij automobilisten. Sommigen zijn al door het rode licht gereden. In afwachting van een definitieve oplossing worden ze vanaf midden volgende week oranje knipperlichten.

Deze week was er overleg tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, Stad en politie over de vraag of die lichten al dan niet verwijderd moeten worden. Ook volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) moest al hard op de rem gaan staan, terwijl de auto naast hem het rode licht negeerde. Hij vindt drie opeenvolgende verkeerslichten aan de Kruispoort verkeersonveilig. “Ze zijn niet eens op elkaar ingesteld”, zucht hij. Volgens burgemeester Dirk De fauw heeft AWV zondere overleg met de stad de lichten geplaatst.

Veva daniels, woordvoerder van AWV, stelt: “AWV en stad Brugge zaten samen rond de tafel om de problematiek van de Kruispoort te bespreken. Er moet echter vermeden worden dat een oplossing voor het ene knelpunt, een nieuw knelpunt of een resem knelpunten creëert. Zo wees een eerdere verkeerssimulatie uit dat een afstemming op andere lichten nodig is om een impact op de Maalse Steenweg te vermijden.”

AWV heeft het studiebureau opdracht gegeven om simulaties te doen en te zoeken naar een tussenoplossing nl een zodanig afstemmen van de lichten op mekaar dat het én veiliger is én de doorstroming gegarandeerd blijft.

Optimalisatie

Midden maart zal AWV opnieuw samenzitten met stad Brugge om die resultaten van dat onderzoek te bespreken. In afwachting van de optimalisatie van de nieuwe verkeerslichten, zullen deze tijdelijk op knipperstand gezet worden. “Dit kan ten vroegste tegen midden volgende week gebeuren aangezien de lichtregeling van deze lichten vervat zit in de volledige cyclus van het kruispunt. Daardoor moet er eerst een nieuw plan opgemaakt en geprogrammeerd worden vooraleer de lichten op knipperstand kunnen gezet worden. Alleszins werden er ondertussen al bijkomende borden geplaatst om de aandacht op die nieuwe lichten te vestigen“, ladus Veva Daniels.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.