Verkeerssituatie De Bolle drijft fietsers tot wanhoop

Lucas Vandendriessche. © MM
Redactie KW

Momenteel worden aan de Konterdambruggen belangrijke onderhoudswerken uitgevoerd waardoor het verkeer tussen Bredene en Oostende de voorbije dagen meer dan eens in de knoop raakte. “Voor fietsers is de situatie ter plekke zelfs levensgevaarlijk”, meent Lucas Vandendriessche, voorzitter van Groen Bredene.

Om het verkeer richting Oostende wat vlotter te laten verlopen, zijn de verkeerslichten op het kruispunt De Bolle op oranje knipperlicht gezet. En dat is volgens Lucas Vandendriessche een levensgevaarlijke situatie voor de zwakke weggebruikers.

Vandendriessche liet zich dan ook niet onbetuigd op de sociale media. “Alles voor Koning Auto blijkbaar. Ik merkte het vanochtend ook op toen ik naar Oostende fietste. Schandalig gevaarlijk gewoon. Je moet het verkeer vanuit Bredene echt trotseren om de oversteek te wagen aan De Bolle. Ook scholieren, die voor het eerst in Oostende naar school gaan en nog niet veel ervaring hebben met fietsen in druk verkeer, moeten dagelijks de sprong naar de overkant wagen.”

Al jaren doorn in het oog

Het kruispunt dan maar te voet oversteken met de fiets aan de hand, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, is volgens Vandendriessche al evenmin een oplossing. “Begin er maar aan, te voet tussen de andere fietsers, aanstormende auto’s,…”

Het kruispunt De Bolle is volgens de Groen-voorzitter al jaren een doorn in het oog van fietsers. “Ik besef dat het hier om een gewestweg gaat en Bredene niet met de vinger kan gewezen omdat de verkeerslichten nu aangepast werden. Maar ik vraag me af wanneer Oostende en Bredene eens, samen met het Vlaamse Gewest, werk zullen maken van een structureel veilige verkeerssituatie voor fietsers.”

Vandendriessche is erg boos, geeft hij toe. “Het is altijd hetzelfde: bij wegenwerken, werken aan de bruggen, werken aan de haven,…: de fietser kan zijn plan trekken. Zolang er maar doorgaand verkeer is. Voor zwakke weggebruikers zou je hier beter spreken van doodgaand verkeer. Ik wou me vanmorgen ostentatief voor de aanstormende auto’s gooien in het belang van al die andere fietsers, die net als ik probeerden zonder kleerscheuren de overkant te halen…” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier