‘Verkeersclown’, die stopt nadat politierechter bestuurster vrijspreekt, krijgt steun van Brugse parket

Fieto de clown als opzichter tijdens de eerste schooldag, op 1 september.© SV
Fieto de clown als opzichter tijdens de eerste schooldag, op 1 september.© SV
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Stefaan Vangaerde (56), ex-Krak van Brugge en beter bekend als ‘Fieto’ de verkeersclown aan de drukke Leopold I-laan, stopt als gemachtigd opzichter. Al sinds 2017 zorgt hij ervoor dat de leerlingen van Sint-Lodewijkscollege Christus-Koning veilig kunnen oversteken, maar nu een bestuurster na een gevaarlijke actie werd vrijgesproken, maakt hij een statement door te stoppen . Het Brugse parket steunt de man nu, en gaat in beroep tegen de vrijspraak van de bestuurster.

Vangaerde combineert zijn activiteiten als gemachtigd opzichter met een job als verpleegkundige. Daarnaast is hij ook reserve officier bij de medische dienst van het leger. Toen in 2017 een jonge leerling werd doodgereden op de Gistelsesteenweg, wilde hij actie ondernemen:

“Ik was toen lid van de werkgroep ‘verkeer’ van het Sint-Lodewijkscollege en werd dagelijks geconfronteerd met onveilige situaties. Ik heb toen besloten om mezelf te verkleden als clown, met erg veel fluo, en begon ouders attent te maken op hun onveilig gedrag. Doordat ik als clown was verkleed, durfden ze vaak niet ‘rebels’ te reageren in bijzijn van hun kinderen. Omdat ik verkleed was, kon ik op laagdrempelige manier kinderen duidelijk maken wat onveilig is. Als clown heb je meteen toegang tot kinderen én je bent een opvallende verschijning”, legt Vangaerde uit.

Aanspreken op onveilig gedrag

Hij volgde ook een cursus tot gemachtigd opzichter waardoor hij op een rechtsgeldige manier kinderen veilig kon laten oversteken aan een gevaarlijke plek. Hij sprak mensen aan op hun onveilig gedrag en probeerde de situatie op die manier veiliger te maken.

“Maar ik ben geen agent en ben me daar ook van bewust. Ik wilde de mensen alleen als het ware opvoeden door hen duidelijk te maken hoe onveilig ze zich gedroegen. Voor kinderen zijn situaties namelijk soms onveiliger dan voor volwassenen.”

Als ouders dan toch zijn aanmaningen negeren, ging de ‘verkeersclown’ in dialoog: “Ik probeerde altijd respectvol en correct de mensen aan te spreken. Maar als er kinderen in gevaar werden gebracht en mensen hadden geen oren naar mij, dan werd ik kwaad. Als er schuldbesef was, was er voor mij geen probleem, maar als dat er niet was, stelde ik een verklaring van de gemachtigd opzichter op. Dat ging dan naar de politie, die moest oordelen of het werd doorgestuurd naar het parket”, verklaart hij.

Klap in gezicht

In het geval van een 55-jarige bestuurster die zijn richtlijnen negeerde, werd de zaak doorgestuurd naar de Brugse politierechtbank. De dame in kwestie was niet akkoord met het verslag van Vangaerde.

“Op de dag van het voorval ging ik zoals altijd traag naar het midden van het zebrapad om verkeer tegen te houden zodat de kinderen konden oversteken. Ik was zoals altijd in fluo en met mijn clownspak gekleed, maar de dame in kwestie negeerde mij compleet en reed voorbij. Ik kon net wegspringen, maar als daar een kind had gelopen, spraken we nu van een sterfgeval”, klinkt de man bozer.

Parket in beroep

“Ik heb haar nummerplaat genoteerd en een verklaring bij de politie neergelegd. Nu de zaak ook juridisch is besproken, oordeelde de politierechter dat ze niet gestraft kan worden door gebrek aan bewijs. De dame blijft volhouden dat ze mij niet gezien heeft. Dat is een klap in mijn gezicht, want ik ben in mijn kostuum erg opvallend. Dat daar een kind kon sterven, maakt me razend.”

Nadien meldde het Brugse parket dat het in beroep gaat tegen die vrijspraak. Drie rechters buigen zich binnenkort opnieuw over de kwestie.

Levensgevaarlijk

Het is nu voor Vangaerde genoeg geweest. Hij had jarenlang veel steun en constructief contact met de politie en de stad Brugge, maar voelt zich door justitie in de steek gelaten: “Die politierechter zou mijn plek eens moeten innemen en kijken hoe het er in zo’n schoolomgeving werkelijk aan toe gaat. Ze leven in een ivoren toren en weten niet van de wereld. Wat daar gebeurt, is vaak levensgevaarlijk”, benadrukt de man.

Er komt intussen erg veel reactie op de beslissing van de ‘verkeersclown’ om te stoppen: “Ik was bekend bij de kinderen ze zijn verdrietig om mijn beslissing. Ik ben altijd gemotiveerd en krijg veel steun, maar als ik juridisch niet beschermd word als er iets gebeurt, dan hoeft het voor mij niet. Ik heb al veel drama’s voorkomen en als er een dode valt, zou Brugge in rep en roer staan. Ik wil een duidelijk signaal geven door te stoppen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier