Midden september is aan het kruispunt van de Koningin Fabiolastraat, Bergelen en de Kleine Ieperstraat in Gullegem de aanleg van een nieuwe verkaveling gestart.

De komst van 54 nieuwe woningen brengt extra verkeer met zich mee: de bewoners moeten immers vlot en veilig de verkaveling kunnen in- en uitrijden. Daarom komt er op het kruispunt een rotonde. Tegelijkertijd worden ook de rioleringen daar vernieuwd. De gemeente trekt daarvoor 1.262.000 euro uit. Voordat deze werken starten, voeren de nutsmaatschappijen (Fluvius, De Watergroep, Telenet, ... ) de nodige aanpassingswerken uit. Bovendien verdwijnt de bakstenen elektriciteitscabine die het eind van de Kleine Ieperstraat in twee splitst. Dit bouwwerk verhindert het zicht bij het uitrijden van de straat.

Zeven maanden lang geen doorgaand verkeer

Vanaf 18 november starten de werken met de grootste hinder voor omwonenden en het doorgaand verkeer. Na enkele weken wordt de werfzone dan helemaal afgesloten; wagens en ander gemotoriseerd verkeer kunnen vanaf dat moment niet meer van Wevelgem naar Gullegem rijden via de Koningin Fabiolastraat. Er is een omleiding voorzien via de Rijksweg, Hondschotestraat en Schuttershoflaan. Plaatselijk verkeer is wel nog mogelijk. Ook fietsers en voetgangers kunnen veilig door de werf kunnen stappen of rijden. Mocht het nodig zijn, kunnen we de wachttijd aan de verkeerslichten aan de Rijksweg aanpassen.

Geen sluipverkeer via fietsroute Heerweg - Bergelen

Om te vermijden dat automobilisten toch via de Heerweg en Bergelen richting Gullegem zouden rijden, wordt de Heerweg net voor de brug over de A19 geknipt. Dit gebeurt door middel van een tractorsluis: een hoge betonnen hindernis op de rijbaan. Tractoren kunnen hier dankzij hun hoge banden zonder problemen overrijden, automobilisten proberen dit beter niet want ze riskeren grote schade aan hun wagen. Automobilisten die toch Bergelen, de Aardappelhoek, Hemelhofweg en Ijzerpoort willen bereiken, moeten via de Rijksweg rijden en de tijdelijke weg tot aan Bergelen nemen. Bergelen uitrijden kan enkel via de Ijzerpoort richting Koningin Fabiolastraat.

En Gullegem Koerse dan?

Geen paniek, op 2 juni zal het peloton alles kunnen geven tijdens Gullegem Koerse. De aannemer zorgt ervoor dat de werf tegen dan klaar is voor de passage van de renners.

Wordt de tijdelijke knip in Bergelen permanent?

Het knippen van Bergelen is een maatregel waar zeker de fietsers van profiteren: zij kunnen tijdens de werken wel nog altijd via Bergelen van en naar Wevelgem rijden. De gemeente zal bekijken of de knip definitief kan worden: tijdens de werken zullen we geregeld tellingen houden. Afhankelijk van deze resultaten zal de tractorsluis na de werken blijven of verwijderd worden.