Veilige fietsstraat in de Stationsstraat weer een stapje dichterbij

Burgemeester Gauthier Defreyne in de Stationsstraat. © TVA
Redactie KW

De stad Gistel heeft de goedkeuring gekregen van het Agentschap Wegen en Verkeer om de Stationsstraat te testen als fietsstraat. “Na deze testfase wordt dan een definitieve beslissing genomen”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD).

Het stadsbestuur van Gistel wil al langer een fietsstraat inrichten in de centrale Stationsstraat. Het dossier kreeg in 2019 echter een negatief advies. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer ligt de fietsintensiteit te laag voor een geloofwaardige fietsstraat. Een tegenvoorstel vanuit het Agentschap werd – op voorstel van burgemeester Gauthier Defreyne – door de gemeenteraad verworpen. AWV wou namelijk op korte termijn fietssymbolen op de weg schilderen en paaltjes plaatsen.

Doorstroming

“We kunnen niet akkoord gaan met een tussenoplossing, want het lost de kern van het probleem niet op”, zei Defreyne toen en herhaalt hij ook nu. “De enige oplossing om fietsers hun veiligheid te garanderen, is voorrang geven aan de fietser in een fietsstraat.” Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer rijden nu te weinig fietsers in de Stationsstraat en zou een fietsstraat de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer te veel belemmeren. “Dat er te weinig fietsers in de Stationsstraat rijden, komt net door de huidige, onveilige situatie. Bange fietsers rijden vaak in de goot en vluchten zelfs op het voetpad terwijl auto’s hen inhalen op bredere stukken door op het voetpad te rijden. Daardoor is ons centrum fietsonvriendelijk en durven veel inwoners zich – terecht – niet meer met hun fiets verplaatsen”, zegt Defreyne. “Ik ben tevreden dat we nu een grote stap konden zetten richting een fietsvriendelijke centrumstraat.”

Testfase

Tijdens een testfase, voorafgaand aan de inrichting van de fietsstraat, worden nieuwe metingen uitgevoerd. Daarbij worden het aantal voertuigen, het aantal inhalende voertuigen en de zijdelingse afstand tussen auto’s en fietsers bij inhaalmanoeuvres gemeten. Deze metingen worden pas uitgevoerd nadat de coronamaatregelen zijn opgeheven en het leven weer in zijn normale plooi valt. “We verwachten dat de metingen bij het begin van het nieuwe schooljaar plaatsvinden”, schat de burgemeester. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier