Vaste ANPR-camera’s aan Bedrijvenpark Kortrijk-Noord komen er nog dit jaar

© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

De zes beloofde ANPR-camera’s in en rond het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord worden nog dit jaar geïnstalleerd. Ruim een derde van de kost wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Dat er ANPR-camera’s (camera’s die nummerplaten automatisch kunnen herkennen, red.), zouden komen op het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord, was al langer duidelijk. Nu zijn ook locaties en de timing van installatie bekend. “Samen met de vzw BPKN, Leiedal en de stad Kortrijk zijn we als gemeente op zoek gegaan naar een oplossing voor het vaak terechte onveiligheidsgevoel bij een aantal ondernemers van de bedrijvenzone“, duidt Kuurns schepen van Economie Johan Bossuyt (N-VA) het project. “De vzw BPKN ging gretig in op een oproep vanuit Vlaanderen naar subsidies, met succes.” Het project kost 96.000 euro, 37.500 euro daarvan wordt gesubsidieerd.

Nog dit najaar worden zes vaste ANPR-camera’s geplaatst. Twee daarvan komen al zeker aan de Noordlaan, eentje aan de Sint-Katriensteenweg en één aan de Watertorenstraat. “De camera’s zullen mee worden ingezet om sluipverkeer van vrachtwagens te monitoren en te bannen”, aldus de schepen nog. Raadslid voor Open VLD Rik Bouckaert loofde de inspanningen van de gemeente Kuurne in het dossier. “Kuurne is in deze echt een trekker geweest, integenstelling tot de buren van Kortrijk. Mocht het gemeentebestuur niet mee aan deze kar getrokken hebben, waren we zeker niet zo ver geraakt.”

Open VLD-fractieleider Fanny Decock vestigde in de marge van het agendapunt de aandacht op enkele nieuwe regels met betrekking tot ANPR-camera’s. “Vanaf 1 juli zullen die camera’s extra overtredingen die aanleiding geven tot (hoge) boetes, kunnen en mogen vaststellen. Concreet gaat het om het blokkeren van een kruispunt, een U-bocht maken waar het niet mag, spookrijden of spitsstrookrijden, vrachtwagens die inhalen waar het verboden is en gsm’en achter het stuur”, aldus Fanny Decock. “Maar blijkbaar is de politie er nog niet klaar voor en staat de software nog niet op punt. Toch vinden wij dat de Kuurnenaar hierover geïnformeerd moet worden, minstens via Info Kuurne. Daarnaast vragen wij dat de nadruk ligt op preventie eerder dan repressie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier