Vanaf donderdag kan kusttram weer door Oostduinkerke-Bad rijden

Sedert vorige week dinsdag mocht de kusttram niet meer langs de Albert I laan in Oostduinkerke-Bad richting Koksijde rijden door de werken van De Lijn. Burgemeester Marc Vanden Bussche nam die beslissing omdat de veiligheid in het gedrang kwam en drong aan op een regeling met vervangbussen van De Lijn. Die kwam er niet onmiddellijk door een vakbondsactie. Pas maandag leidde overleg tot een oplossing.

De kusttram in de Albert I laan.©Myriam Van den Putte
De kusttram in de Albert I laan.©Myriam Van den Putte

Op 4 januari startten de werkzaamheden van De Lijn aan de tramsporen in Oostduinkerke-Bad. Burgemeester Marc Vanden Bussche was erg bezorgd over de impact van de werken op de algemene veiligheid, en besliste dat de kusttram niet langer door mocht. Vervolgens werd de kusttram vervangen door pendelbussen op het traject De Panne-Nieuwpoort. Omdat de bussen het tramtraject niet kunnen volgen, diende er te worden omgereden, met nog eens extra tijdverlies door de werfsituatie in Oostduinkerke-Bad. Onder druk van de vakbonden werd beslist om een vijftal haltes in Koksijde en Oostduinkerke-Bad tijdelijk niet te bedienen. Het Lokaal Bestuur Koksijde schakelde daarom het afgelopen weekend zelf tijdelijk een eigen pendelbus in om deze haltes te bedienen.

Veiligheid verhogen

De voorbije dagen is er volop constructief overleg geweest in samenspraak met het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Maandag werd tussen de gemeente Koksijde en De Lijn overeengekomen dat er op korte termijn bijkomende maatregelen zullen worden genomen om de veiligheid te verhogen. Zo zal er een lagere snelheidsbeperking gelden voor het doorgaand tramverkeer in Oostduinkerke-Bad, worden de voetgangersoversteken maximaal beveiligd, en krijgt de werf bijkomende afscherming waarbij maximale voetgangerscapaciteit wordt voorzien. Naar alle verwachtingen zal dit in de loop van donderdag gerealiseerd zijn. Vanaf dan kan het doorgangsverbod worden opgeheven, en kan de kusttram de gebruikelijke route en dienstverlening hervatten. De Lijn plant binnen afzienbare termijn een extra tijdelijke halte in Oostduinkerke-Bad.

In afwachting van de hernieuwde tramdoortocht wil Lokaal Bestuur Koksijde dat de pendelbussen van De Lijn ook de vijf bewuste haltes in Koksijde en Oostduinkerke-Bad in hun bediening opnemen.

Acties vakbonden

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De voorbije dagen vond er een constructief overleg plaats met alle partners en we willen nu vooruit. Ik dank minister Lydia Peeters en haar kabinetsmedewerker Erwin Vermeulen om te hebben bemiddeld tussen ons bestuur en De Lijn zodat de situatie opgelost kan worden. Ik vind het spijtig dat de vakbonden door hun acties de mensen in de kou lieten staan. Onze grote bekommernis bij deze werken is maximale veiligheid voor de arbeiders en passanten. De voorziene duur van de werken moet gerespecteerd blijven. Verlenging is niet mogelijk. Ik hoop dat de kusttram zo snel mogelijk terug kan rijden, zodra alle veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Ik reken ondertussen op De Lijn om in vervangbussen te voorzien voor onze reizigers.”

Goede oplossing

Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn: “De veiligheid van de reizigers, personeel en andere verkeersdeelnemers is voor de Lijn altijd van het hoogste belang. Daarom zijn we na de melding van mogelijke risico’s ook onmiddellijk in gesprek gegaan met onze aannemer en de gemeente Koksijde. Ik ben blij dat we nu na constructief overleg een goede oplossing hebben gevonden met het oog op het garanderen van de verkeersveiligheid in de werfzone, het blijven aanbieden van de verplaatsingsmogelijkheden die onze klanten verwachten, het organiseren van haalbare diensten voor onze chauffeurs, en het kwalitatief en tijdig opleveren van de werken.”

De Lijn zal via haar gebruikelijke infokanalen de reizigers verder informeren over de stand van zaken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.