Vakbonden De Lijn houden vrijdag 24 urenstaking: “Hinder kan groot zijn”

Veel bussen zullen vrijdag niet uitrijden. © belga
Redactie KW

Bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn vindt op vrijdag 9 oktober een 24 urenstaking plaats. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdagavond meegedeeld.

De vakbonden hadden op 17 september al een stakingsaanzegging ingediend om te protesteren tegen de privatisering van activiteiten, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, en het afstoten van personeel. De bonden willen garanties voor de werkzekerheid van het personeel.

Een overleg tussen de vakbonden en de directie heeft dinsdag geen resultaat opgeleverd. De vakbonden ACOD, ACV en ACLVB roepen het personeel daarom op om vrijdag massaal het werk neer te leggen.

“Er is na lang onderhandelen geen bereidheid gevonden bij de directie om onze medewerkers van leerlingenvervoer en belbuscentrale te integreren binnen De Lijn”, zo staat in een pamflet dat dinsdagavond door de drie bonden werd verspreid. “Acties zijn onvermijdelijk, de wil van de directie om met concrete oplossingen te komen ontbreekt.”

Wat de impact zal zijn, is nog niet duidelijk. “Maar de hinder zou wel eens groot kunnen zijn”, zegt Rita Coeck van ACOD.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier