Unieke voetgangers- en fietstunnel geopend tussen Kortrijk Weide en Howest

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts testte het systeem uit. © (Foto AN)
Redactie KW

Sinds deze week is de voetgangerstunnel tussen Kortrijk Weide en de Howest campus in de Graaf Karel de Goedelaan officieel in gebruik genomen. De tunnel is 35 meter lang en een uniek systeem met een tandriemband zorgt ervoor dat studenten hun fiets makkelijk kunnen meenemen.

Het idee van een fietsgootje is niet nieuw. In het Kortrijkse station bijvoorbeeld is er al een te vinden. Alleen moet je daar zelf je fiets omhoog duwen. In de gloednieuwe tunnel op stadsdeel Kortrijk Weide gaat het iets vlotter. Je plaatst je fiets in een aluminium gootje waarna het systeem hem automatisch detecteert en een tandriem de boel omhoog trekt.

Een gootje met een afremsysteem, langs de andere kant van de tunnel, helpt om fietsen tot beneden te krijgen. Fietsers moeten wel hun remmen vast houden, anders gaat hun fiets er alleen vandoor. Dat ondervond Bert Verlinden aan den lijve.

Oversteken zonder kijken

Bert studeert aan Howest en heeft zowel lessen in campus The Level (vlak naast Kortrijk Weide, nvdr), als in de campus aan de Graaf Karel de Goedelaan. “Dat betekende dus verschillende keren per dag een gevaarlijke oversteek”, vertelt hij. “Zowel studenten als automobilisten zijn soms gehaast en letten niet altijd even goed op. Vooral studenten wanen zich veilig in groep en durven al eens oversteken zonder kijken. Ik vind de tunnel dus een geweldig idee. Al denk ik dat veel studenten nog de weg ernaartoe moeten vinden.”

Naar beneden geraakt Bert erg gemakkelijk met zijn retro koersfiets. Maar naar boven is iets anders. “Je moet goed weten wat je voor- en achterrem is”, verduidelijkt hij. “Want eens je voorwiel in het gootje staat moet je die direct dichtknijpen, anders blijft je wiel draaien. Maar je achterrem mag je pas dicht houden eens ook je achterwiel erop staat. Daarom sukkelde ik een beetje (lacht).” In de tunnel hangt er een infobordje waarop staat hoe het systeem te gebruiken.

Technische snufjes

Het project kon worden gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en Stad Kortrijk. Enkele studenten Digital Arts and Entertainment zullen de tunnel tegen eind dit jaar nog van een aantal technische snufjes voorzien. Ze dienden daarvoor meer dan 200 voorstellen in. Er komt tegen halfweg juli ook nog een lift voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Het project kostte zo’n 30.000 euro.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier