Tractorsluis weert sluipverkeer in Deerlijk

Schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout en schepen van Mobiliteit Regine Rooryck aan de tractorsluis in de Knokstraat. (Foto DRD)
Schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout en schepen van Mobiliteit Regine Rooryck aan de tractorsluis in de Knokstraat. (Foto DRD)
Redactie KW

In de Knokstraat in de wijk Belgiek op de grens van Deerlijk en Vichte werd een tractorsluis geplaatst. Enkel landbouwvoertuigen, fietsers en bromfietsers kunnen er voortaan nog passeren. Met de ingreep wil men het sluipverkeer weren dat de gewestweg N36 wil vermijden.

De bewoners van de Kleine Klijtstraat in de wijk Belgiek trokken anderhalf jaar geleden aan de alarmbel. Ze pikten het niet langer dat hun straat voor sluipverkeer wordt gebruikt en drongen er in een petitie op aan dat de gemeente Deerlijk ingreep om een einde te stellen aan de gevaarlijke situatie. “Er heerst echt onveiligheid in onze straat”, luidde het bij de bewoners. “We worden dagelijks geconfronteerd met heel druk sluipverkeer dat vaak tegen veel te hoge snelheid door onze straat passeert. Het is dringend nodig dat er maatregelen worden genomen om de huidige situatie te verhelpen.”

“De stroom van sluipverkeer omwille van de lange wachttijden aan het kruispunt van de Belgiek is heel intens, vooral tijdens de ochtend-, middag- en avondspits. Chauffeurs die een sluipweg kiezen, rijden per definitie heel snel om de verloren tijd van de omweg maximaal in te halen. Dat is al tien jaar zo.”

“We hebben toen beloofd dat we alles in het werk gingen stellen om tot een oplossing te komen,” stelt schepen van Mobiliteit Regine Rooryck (CD&V). “Na het ontvangen van het schrijven van de bewoners van de Kleine Klijtstraat heb ik dit punt onmiddellijk geagendeerd in de beperkte mobiliteitscommissie. In de voorbije jaren werd het probleem van het sluipverkeer al gesignaleerd en er werd toen overwogen om een tractorsluis aan te leggen om het verkeer richting Vichte te ontmoedigen. Zo zou er geen doorgaand verkeer meer mogelijk zijn voor wagens via de Knokstraat richting Vichte.”

Tractorsluis

“Als gemeentebestuur werd dit zo meegenomen in de projectnota van het kruispunt Belgiek. Het sluipverkeer dient zoveel mogelijk weggewerkt te worden. Dit was bij de herinrichting van het kruispunt Belgiek trouwens een belangrijke voorwaarde om de Vichteknokstraat niet te moeten afsluiten. Dit alles was in samenspraak met de gemeente Anzegem, zodat alles op zo kort mogelijke termijn gerealiseerd kon worden.”

Die ambitie verwijst vooral naar de uitvoering van de ingrijpende herinrichting van het kruispunt Belgiek”, vult schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout (Open Vld) aan. “De tractorsluis is inmiddels een feit. De realisatie bestaat uit een betonnen prefabelement met een hoogte van 17 cm. Hierdoor kunnen alleen nog landbouwvoertuigen, fietsers en bromfietsers voorbijrijden.”

(RDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.