In oktober en november 2018 werden 107 dodelijke slachtoffers en 9.136 gewonden in het verkeer geteld. Daarmee vertegenwoordigden deze twee maanden een vijfde van het totaal aantal van 49.354 verkeersslachtoffers in 2018. Dat is bovendien ook een stijging met 273 slachtoffers tegenover 2017, zegt Touring, dat zich baseert op cijfers van VIAS.

"We zien hetzelfde fenomeen in mei en juni", aldus Touring. Wanneer het weer verandert, moet het rijgedrag aangepast worden. Tijdens de maanden december en januari ziet de organisatie dan ook minder doden en gewonden, "omdat de mensen zich tegen dan al hebben aangepast", luidt het.

Ook Brussel Mobiliteit ziet het fenomeen in de maanden oktober en november. Tijdens die twee maanden stijgt het aantal lichamelijke ongevallen in de avondspits met 28 procent, aldus het mobiliteitscentrum.

Fietsers

Volgens het Brussels Fietsobservatorium blijft de grote meerderheid van de fietsers ook in het koudere seizoen fietsen. De organisaties vragen fietsers en voetgangers om dus goed zichtbaar te zijn, dat geldt voor fietsverlichting, maar evengoed voor de kledij.

Om de fietsers te bedanken en hen aan te moedigen ook in de wintermaanden te blijven fietsen, biedt Brussel Mobiliteit daarnaast op 12 november vanaf 7:30 uur een ontbijt aan op verschillende plekken over heel Brussel. Fietsers die onvoldoende verlicht zijn, krijgen dan ook een verlichtingskit. In november zullen er ook 50.000 reflecterende accessoires worden verdeeld door de politiezones of preventiediensten aan kinderen in de Brusselse lagere scholen, klinkt het.

Niet alleen goede verlichting is belangrijk in het verkeer. Volgens Touring liggen specifieke omstandigheden eigen aan de herfst aan de oorzaak van de ongevallen, zoals gladde wegen door bladeren of modder van landbouwvoertuigen. "De staat van de weg, het gebrek aan degelijke fietspaden en een laagstaande zon spelen ook een rol." De organisatie roept dan ook op om waakzaam te zijn op gladde wegen, te zorgen voor degelijke autobanden met voldoende spanning en een zonnebril bij de hand te houden.

(BELGA)

In oktober en november 2018 werden 107 dodelijke slachtoffers en 9.136 gewonden in het verkeer geteld. Daarmee vertegenwoordigden deze twee maanden een vijfde van het totaal aantal van 49.354 verkeersslachtoffers in 2018. Dat is bovendien ook een stijging met 273 slachtoffers tegenover 2017, zegt Touring, dat zich baseert op cijfers van VIAS."We zien hetzelfde fenomeen in mei en juni", aldus Touring. Wanneer het weer verandert, moet het rijgedrag aangepast worden. Tijdens de maanden december en januari ziet de organisatie dan ook minder doden en gewonden, "omdat de mensen zich tegen dan al hebben aangepast", luidt het.Ook Brussel Mobiliteit ziet het fenomeen in de maanden oktober en november. Tijdens die twee maanden stijgt het aantal lichamelijke ongevallen in de avondspits met 28 procent, aldus het mobiliteitscentrum.Volgens het Brussels Fietsobservatorium blijft de grote meerderheid van de fietsers ook in het koudere seizoen fietsen. De organisaties vragen fietsers en voetgangers om dus goed zichtbaar te zijn, dat geldt voor fietsverlichting, maar evengoed voor de kledij.Om de fietsers te bedanken en hen aan te moedigen ook in de wintermaanden te blijven fietsen, biedt Brussel Mobiliteit daarnaast op 12 november vanaf 7:30 uur een ontbijt aan op verschillende plekken over heel Brussel. Fietsers die onvoldoende verlicht zijn, krijgen dan ook een verlichtingskit. In november zullen er ook 50.000 reflecterende accessoires worden verdeeld door de politiezones of preventiediensten aan kinderen in de Brusselse lagere scholen, klinkt het.Niet alleen goede verlichting is belangrijk in het verkeer. Volgens Touring liggen specifieke omstandigheden eigen aan de herfst aan de oorzaak van de ongevallen, zoals gladde wegen door bladeren of modder van landbouwvoertuigen. "De staat van de weg, het gebrek aan degelijke fietspaden en een laagstaande zon spelen ook een rol." De organisatie roept dan ook op om waakzaam te zijn op gladde wegen, te zorgen voor degelijke autobanden met voldoende spanning en een zonnebril bij de hand te houden.(BELGA)