Totems wijzen de weg in Waregem

Schepen Pietro Iacopucci, schepen Kristof Chanterie, schepen Joost Kerkhove, schepen Maria Polfliet en schepen Philip Himpe (v.l.n.r.) bij een van de nieuwe totems. © gf
Redactie KW

Twaalf totems tonen de voetgangers de weg naar een aantal plaatsen in het centrum van Waregem, inclusief de afstand. Aan sommige totems zijn er ook zitbanken gemonteerd.

“De Vlaamse dienst Inter gaf ons enige tijd geleden het advies om het centrum nog toegankelijker te maken”, klinkt het bij burgemeester Kurt Vanryckeghem.

Dit resulteert nu in een gerichte plaatsing van twaalf totems tussen de Zuiderlaan en de Markt. “Het voornaamste doel is om wie parkeert op de gratis parkings Expo en Jeugdcentrum moeiteloos naar en van het centrum te leiden.”

Symbolen

“De totems wijzen niet zomaar de richting aan”, legt schepen van Communicatie Pietro Iacopucci uit. “Door de balkvormige opzet werd het mogelijk om de vier verschillende kanten efficiënt te gebruiken. Afhankelijk van de kant (of looprichting) staan er andere locaties op, inclusief de afstand. Die locaties staan er niet alleen in tekst op, maar ook met een icoon. Om toegankelijke bewegwijzering te hebben is het volgens Inter immers beter om te werken met symbolen en de woorden op zich.”

Voor de gebouwen werd ook een icoon getekend.
Voor de gebouwen werd ook een icoon getekend.© gf

De voetgangers krijgen de weg getoond naar onder meer Het Pand, het stadhuis, cc De Schakel, de welzijnswinkel, Waregem Expo, sportcentrum De Treffer, het Regenboogstadion… “Daarom lieten we een ontwerper deze gebouwen gestileerd tekenen. De stad gebruikt deze iconen ondertussen ook voor ander kaartmateriaal en bewegwijzering.”

Zitbanken

Aan sommige totems is er ook een zitbank gemonteerd. Dat verhoogt meteen ook het comfort in het stadscentrum. De totems met zitbank zijn ook verplaatsbaar, bijvoorbeeld bij een evenement op de locatie zelf. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier