Torhout krijgt flitspaal langs Kortemarkstraat

Ongeveer op deze locatie langs de Kortemarkstraat in Torhout wordt de flitspaal ingeplant. © Foto JS
Johan Sabbe

De auto- en vrachtwagenbestuurders die langs de Kortemarkstraat in Torhout al eens te hard op het gaspedaal duwen, zijn gewaarschuwd. Volgend jaar wordt er langs de genoemde straat een flitspaal geïnstalleerd. Dat heeft de gemeenteraad zopas beslist.

De flitspaal wordt ingeplant ter hoogte van het huisnummer 165. De CD&V-bestuursmeerderheid en het oppositiekartel SP.A-Groen stemden voor. De andere oppositiepartijen N-VA en Open VLD kantten zich tegen de komst van de flitspaal, maar sowieso komt het ‘vogelkastje’ er toch.

Nabij het tankstation Vansevenant

Veel flitspalen telt Torhout niet. Er staan er langs de Keibergstraat, de Rozeveldstraat, de Sparappelstraat (in Wijnendale) en de Rijksweg (op de wijk Sint-Henricus). Er heeft er zich ook eentje bevonden ter hoogte van het speelplein De Warande langs de Aartrijkestraat, maar een auto botste ertegen en herleidde ze tot schroot. De flitspaal is nooit teruggekeerd.

“In de Kortemarkstraat wordt er te snel gereden”, aldus schepen van Mobiliteit Eddy De Ketelaere (CD&V). “Dus is de voorziene flitspaal nabij het tankstation Vansevenant er zeker zinvol.”

Ward Baert (N-VA) was een andere mening toegedaan. Hij vond het vooreerst niet kunnen dat het College van Burgemeester en Schepenen al in november van vorig jaar beslist heeft om op die plaats een flitspaal te voorzien. “Zoiets is uitsluitend de bevoegdheid van de gemeenteraad”, zei hij.

Bovendien noemde hij het plaatsen van flitspalen achterhaald. “Alle verkeersdeskundigen zijn het erover eens dat die palen waardeloos zijn in het kader van de verkeersveiligheid. De autobestuurders met een te zware voet remmen kort even af en rijden daarna weer sneller. Dus kun je op die plaats net zo goed een remmende verkeersribbel aanbrengen, wat veel goedkoper is. Heel wat efficiënter is trajectcontrole en als dat niet mogelijk is, zorg dan voor structurele maatregelen, zoals asverschuivingen en/of het plaatsen van bloembakken op de weg.”

Met de mobiele camera van de politiezone

Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) was de flitspaal wél genegen. “Het is noodzakelijk om de autobestuurders duidelijk te laten zien – en desnoods in hun portemonnee te laten voelen – dat ze niet te snel mogen rijden”, zei hij. “Trajectcontrole is op die locatie niet of moeilijk haalbaar. De paal zal in de loop van 2018 operationeel zijn. Geregeld wordt de mobiele camera van de politiezone Kouter erin geplaatst en zal ze dus op scherp staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.