Tommelein: “Zolang NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft, hoeven extra treinen niet”

Archiefbeeld © belga
Redactie KW

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein wil geen extra treinen richting kust zolang de NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft. Dat zegt hij nadat er vrijdagavond in het station van Oostende chaos ontstond door een treinprobleem. De burgemeester gaat in overleg met de vervoersmaatschappij en wil een oplossing. “Tot die tijd hoeven er geen extra treinen worden ingezet richting Oostende.”

Vrijdagavond ontstond er in het station van Oostende chaos onder dagtoeristen. Dat kwam omdat het treinverkeer verstoord was geraakt nadat een trein stil was blijven staan ter hoogte van Jabbeke. Daardoor stond een massa toeristen bijeengepakt in het station.

“Een onaanvaardbare situatie, zeker in deze tijden”, zegt burgemeester Bart Tommelein. De burgemeester eiste in overleg met NMBS dan ook een sluitend veiligheidsplan voor dit soort noodsituaties. “Zo’n situaties doen alle inspanningen die wij als stad hebben gedaan op vlak van veiligheid en organisatie teniet. Als wij in staat zijn 15.000 mensen zich te laten aanmelden voor ons strand zodat wij weten wie er naar onze stad komt, moet NMBS ook een vlot systeem op poten kunnen zetten. Op de Thalys weet men ook wie op de trein zit en met hoeveel mensen ze zijn.”

Uit het overleg bleek dat NMBS bereid is om een plan uit te werken. Tot die tijd wil de burgemeester liever geen extra treinen ingelegd zien richting zijn stad. “Ik wil niet dat op die manier de besmettingscijfers hier de lucht in gaan. Voorlopig zitten wij hier aan nul besmettingen de laatste paar dagen en dat wil ik zo houden”, besluit Tommelein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.