Toegang parking Rietput in Bissegem wordt tijdelijk verlegd, handelaars niet tevreden

Redactie KW

Op een infomoment voor de buurt van de Driekerkenstraat in Bissegem woensdagavond, is een van de voorstellen het afsluiten van een van de twee toegangen van de parking Rietput. Alle verkeer moet nu via de Neerbeekstraat de parking op. Betrokken handelaars werden hier nog niet over geconsulteerd. Ze zijn niet meteen enthousiast over het idee. “Het gaat wel om een proefproject”, benadrukt schepen Axel Weydts.

Hannelore Vanhoenacker (CD&V) vroeg op de gemeenteraad van Kortrijk maandagavond om meer informatie over het afsluiten van de Rietputparking vanuit de Driekerkenstraat. Ze kreeg als antwoord dat op vraag van de handelaars bij wie van op de Rietput geleverd moest worden, een oplossing gezocht werd. Het verkeersvrij maken van de toegang tot de Rietputparking werd als beste optie naar voren geschoven, al gaat het voorlopig om een proefproject.

“In de Driekerkenstraat staan er vaak files en zoeken we een oplossing om de verkeersveiligheid te verhogen“, klinkt het bij schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A). “Bij wijze van proef zullen we de toegang ter hoogte van de Plaats even verkeersvrij maken om te zien welk effect dat heeft.”

Niet aangesproken geweest

De handelaars zelf vallen uit de lucht. “We willen inderdaad een mogelijkheid tot laden en lossen van op de Rietput, maar de oplossing is niet het afsluiten van de meest gebruikte toegangsweg door onze klanten”, luidt het.

Leen Deprez van broodjeszaak en eethuis Bagatelle, die een toegang heeft van op de Rietput, zegt dat zij totaal niet op de hoogte is van het verkeersvrij maken van de oprit. “We zijn daar ook niet gelukkig mee. Waarom vraagt men niet eerst aan de buurtbewoners en handelaars die ermee te maken hebben naar hun kant van het verhaal? We zijn zelfs niet aangesproken geweest hierover. Er zijn toch andere oplossingen voor het toeleveren door onze leveranciers!”

Leen vertelt dat zij bij aankoop van hun pand een erfdienstbaarheid kregen van de doorgang van het straatje dat naar de Rietput leidt. In het verplicht inrijden van de Rietput via de Neerbeekstraat, ziet Leen ook problemen. “Dat zal slecht zijn voor onze klanten. Ik hoop dat ze dan ook geen parkeerplaatsen wegnemen in de Neerbeekstraat want je kan in het begin van die straat moeilijk in twee richtingen rijden.”

“We hebben geen leveranciers meer nodig als onze klanten ons niet kunnen bereiken”

Ook Marie-Christine Declercq van de gelijknamige apotheek in de Driekerkenstraat schrok toen ze hoorde over de plannen voor het proefproject, die eigenlijk pas op de infovergadering mochten uitlekken. “Auto’s die de Rietput moeten oprijden zouden de doorstroming in de Driekerkenstraat hinderen en daarom moet de oprit verdwijnen. Er staan inderdaad soms auto’s in file voor de oprit van de parking, maar dat kan opgelost worden door simpelweg de signalisatie te verbeteren. Autobestuurders zien zo dat er een oprit tot een parking is. Samen met Unizo zorgden we al voor een verkeersbord dat aanduidde dat er een parkeerplaats is, maar het kan nog duidelijker.”

‘s Winters spekglad

Voor het feit dat er een laad- en losplaats nodig is, heeft Marie-Christine alle begrip. “Dat moet echter niet in dat straatje gebeuren”, zegt ze. “We hebben trouwens geen leveranciers meer nodig als de klanten niet meer makkelijk aan je zaak kunnen. Het belangrijkste is dat de parking gericht is op de klanten. In de apotheek hebben we ook een groot aandeel ouder cliënteel. Wat zal het zijn ‘s winters, als de steile oprit naar de Rietput er spekglad bij ligt? De mensen zullen de parking niet meer durven oprijden. Vroeger kon men hier voor de deur parkeren, maar toen men die parkeerplaatsen verwijderde, was er enkel nog parkeergelegenheid aan de overkant van de straat of op de Rietput.”

“De mensen die vanuit Marke komen, reden de parking op als ze in de apotheek moesten zijn, want anders konden ze nergens parkeren. En om de auto te keren is er geen plaats en is het te druk”, stelt Marie-Christine nog. “Jaren geleden werd het huis naast de apotheek afgebroken, om een voet- en fietspad te voorzien naar de Rietput toe en de parking beter bereikbaar te maken: er is plaats voor wagens, fietsers en voetgangers. Jammer dat ze dan die brede toegang zouden afsluiten!”

In dialoog met handelaars

Schepen Axel Weydts vindt het jammer dat het nieuws al uitlekte. “We willen de handelaars zeker betrekken bij het proefproject en later de heraanleg van de Driekerkenstraat. Bedoeling was om dat plan woensdagavond tijdens de infovergadering aan hen uit te leggen. We willen zeker met hen in dialoog gaan hierover.”

De schepen wil de proefopstelling relatief snel invoeren. “Op die manier kunnen we de bevindingen die daaruit voortvloeien nog meenemen in de heraanleg van de Driekerkenstraat. Die is voorzien omstreeks september 2020. Voor die heraanleg voorzien we een uitgebreid participatietraject.”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier