Toch extra signalisatie aan oprit zwembad

Tussen mei en augustus 2019 werden zes boetes per dag uitgeschreven. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De oprit aan het nieuwe zwembad aan Kortrijk Weide wordt dan toch aangepast. Er werden al meer dan 1.000 boetes uitgedeeld aan mensen die er fout oprijden en betrapt worden door de slimme camera’s. Dat zorgde voor heel wat onvrede op sociale media, maar volgens schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) gaat het niet over onwetendheid. Hij vreest dat heel wat mensen met opzet door rijden omdat het op het eerste zicht lijkt alsof er geen controle is.

De laatste maanden werden er amper boetes uitgeschreven aan Kortrijk Weide. Daar zorgde de coronacrisis wel voor. Maar tussen mei en augustus van vorig jaar alleen werden er 909 boetes uitgedeeld voor fout parkeren of oprijden. Dat zijn er net geen zes per dag. Wie van het rondpunt aan Kortrijk Weide komt, wordt verondersteld meteen linksaf te slaan, de betalende parking Kortrijk Weide op. Rechtdoor rijden is echter ook een mogelijkheid. Alleen kost je dat zonder twijfel 58 euro. Verschillende slimme camera’s registreren de nummerplaat van elke overtreder.

“Er staat een duidelijk verbodsbord. Mensen worden verondersteld de verkeersregels te kennen en niet op te rijden langs dat bord”, houdt schepen Weydts al maanden vol. “We plaatsten bovendien nog eens een extra waarschuwingsbord. Wie nu nog door rijdt doet dat met opzet en omdat ze denken dat ze niet betrapt zullen worden.” Toch werd maandagavond in de Kortrijkse gemeenteraad beslist om een ‘visuele barrière’ te voorzien. “Dat kunnen bijvoorbeeld bloembakken zijn”, aldus de schepen. “Een slagboom is immers technisch niet mogelijk.”

Daarnaast wordt ook de procedure om een uitzondering aan te vragen eenvoudiger. Er zijn immers heel wat leveranciers die wel tot vlak aan de voordeur van het zwembad moeten kunnen rijden. “We maken geen onderscheid meer tussen grote en kleine voertuigen. Daarnaast krijgen leveranciers ook langer de tijd om te laten weten dat ze zijn doorgereden zonder een vergunning op voorhand aan te vragen. We verlengen dat van een dag naar drie dagen. Een levering staat immers niet altijd weken op voorhand gepland. Als ze op tijd iets laten weten, dan krijgen ze geen boete.”

Zware dobber

En ook aan Boas, een zwemclub voor mensen met een beperking, werd gedacht. Zij kregen immers verschillende boetes in de bus omdat ze mensen met een handicap en zware materialen aan de voordeur van het zwembad af hadden gezet. Een zware dobber voor een vzw die het sowieso al niet breed heeft. “Zij hebben nu een aantal kaarten waarmee ze gratis de parking op en af kunnen”, besluit schepen Weydts. De maatregelen gaan binnen enkele weken al in voege.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier