Timon en Tim: “Hoe absurd: op een moto mag je rijden, in een oldtimer niet”

Tim De Plancke (links) en Timon Rosseel bij de BMW van Timon. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Studenten Timon Rosseel (23) uit Marke en zijn partner Tim De Plancke die bijna 20 is en in Brugge woont, begrijpen niet waarom ze met hun oldtimer nog altijd de baan niet op mogen voor niet-essentiële verplaatsingen.

Recreatief gebruik van de motor, een jacht, een sportvliegtuig of een helikopter mag weer. Hiervoor zijn de maatregelen aangepast. Een recreatieve rit met een oldtimer mag nog altijd niet. De Nationale Veiligheidsraad volhardt in haar beslissing rond het verbod in recreatieve rondritten met een oldtimer. Timon Rosseel en Tim De Plancke gunnen het anderen dat ze hun hobby weer mogen uitoefenen of dat tweedeverblijvers opnieuw naar de kust mogen rijden, maar begrijpen niet waarom er meer risico voor corona is met de oldtimer. “Is het dan veiliger om met twintig mensen te gaan sporten in de buitenlucht of met zijn allen naar het shoppingcentrum te gaan dan op je eentje in je oldtimer rond te tuffen op landelijke Vlaamse wegen?”

Autoliefhebber

Timon, die in zijn laatste jaar handelswetenschappen zit in Gent, is altijd al een autoliefhebber geweest. Die interesse kreeg hij niet echt mee van zijn familie. “Ik heb enkel één oom die ‘deux-chevauxtjes’ heeft. Hij kreeg de passie voor oldtimers mee van zijn partner Tim die Automotive Management volgt aan Vives. Tim heeft zijn BMW 325i van eind de jaren tachtig bijna twee jaar. Timon heeft zijn BMW 324d van 33 jaar oud nog maar van in november in zijn bezit. “Het is niet zo goed om die auto zo lang te laten staan zonder die te gebruiken”, aldus de jongens. “Sommige mensen laten hem nu en dan eens stationair draaien, maar dan is de smering niet optimaal. Je kan hem natuurlijk eens gebruiken om boodschappen te doen – want essentiële verplaatsingen mogen wel – maar korte ritjes doen ook geen goed aan zo’n oldtimers. Vooral met een diesel moet je ritten van minstens 25 km kunnen doen.”

Geen antwoorden

Tim en Timon hebben geen problemen met de maatregelen voor zover ze te verantwoorden zijn. Ze stuurden al verschillende mails naar ministers en andere politici, maar die bleven onbeantwoord. “Enkel Lise Vandecasteele (PvdA) antwoordde dat ze ook geen uitleg kon bedenken voor de absurditeit van het verbod. Op de mail naar de infolijn over het coronavirus kregen we enkel als antwoord dat het niet mag, maar niet waarom. Helemaal absurd is dat op 2 mei, toen de versoepelingen voor 4 mei kenbaar gemaakt werden, er vermeld werd dat recreatieve ritten op moto’s en oldtimers weer mochten, en na een uur werd ‘en oldtimers’ weer geschrapt. Dat samenkomsten van oldtimers of uitstappen onderweg niet mogen, daar kunnen we volledig inkomen, maar we begrijpen de absurde maatregel echt niet!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier