Tijdelijke brug verbindt Vlaspark via Leiemeers met jaagpad langs de Leie

Een proevertje en een knipoog naar de toekomstplannen met het Vlaspark. Zo kan je de tijdelijke brug over de Heulebeek tussen het Vlaspark en de oever van Leiemeers in Kuurne bestempelen. De brug, gebouwd door stellingbouwer Simon Sioen, blijft tien weken liggen.

Donderdagochtend staken de eerste wandelaars de tijdelijke brug over de Heulebeek al over. Burgemeester Francis Benoit, schepen Ann Messelier, Christ Verschaeve, Lotte Verschaeve en Kristel Vanhooren en Dorian Verbrugghe van de gemeente stelden de brug trots voor. © Olaf Verhaeghe

Sinds de zomer van 2017 kan iedereen die het wil, genieten van het Vlaspark. Tot dan zat het groene plekje verstopt tussen de pastorie, het domein van Leiemeers en het recyclagepark. De gemeente wil het stuk ongerepte natuur van zo’n 14.000 vierkante meter ontwikkelen met aandacht voor toerisme, recreatie, ecologie en het vlaserfgoed van de regio.

Een klein deel van het Vlaspark is al ingericht met wandelpaden en speelelementen, maar nu gaat het gemeentebestuur in samenwerking met taverne Leiemeers een eerste stap verder. Over de Heulebeek, die dwars door het Vlaspark snijdt, is een tijdelijke brug aangelegd.

“In tijden van corona wordt er meer dan ooit gewandeld in onze gemeente”, duidt Francis Benoit, CD&V-burgemeester van Kuurne, het initiatief. “Het Vlaspark is hiervoor een belangrijke lus. Helaas lag er nog geen link tussen de achterkant van de pastorie en het jaagpad langs de Leie. Met deze stellingbrug, een proevertje naar de toekomst van het Vlaspark, komen we aan dat gebrek tegemoet.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening en Vergroening Ann Messelier (CD&V) ziet in het proefproject – de brug blijft tien weken liggen – toekomstmogelijkheden. “Op lange termijn denken we aan een aantal brugjes over de Heulebeek die de verbinding kunnen maken voor voetgangers en misschien ook zelfs fietsers tussen het reeds ontwikkelde stuk Vlaspark, het centrum van Kuurne, de Heulebeek en de route langs de Leie. Op die manier leggen de link door onze nieuwe groene parel richting roterij Sabbe, maar ook voor de wijk Bonaerde ontstaat een vlotte en vooral veilige verbinding als alternatief voor de drukke Kortrijksestraat.”

Christ Verschaeve en dochter Lotte van taverne en tennis- en padelclub Leiemeers gaven toestemming om de brug op hun domein te laten aansluiten. “Uiteraard is het vooral de bedoeling dat mensen die vanuit het Vlaspark naar de Leie wandelen, bij ons even stoppen om op het terras uit te blazen en iets te drinken of te eten”, zegt Lotte.

“Tegelijk is het ook de ideale gelegenheid om onze clubwerking te leren kennen”, pikt Christ in. Hijzelf zal ook elke avond instaan voor het afsluiten van de brug. De brug zal toegankelijk zijn tussen 10 uur ‘s morgens en 22 uur ‘s avonds. Fietsers kunnen enkel met de fiets aan de hand oversteken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.