Tijd van wildparkeren voorbij in Wervik

Om wildparkeren langs de Leieboorden tegen te gaan, wordt deze zone een woonerf. (foto LVW)©Luc Vanthuyne
Om wildparkeren langs de Leieboorden tegen te gaan, wordt deze zone een woonerf. (foto LVW)©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Om wildparkeren aan de Leieboorden in Wervik tegen te gaan, is die zone een woonerf geworden. Het gaat om de Vrijdagmarkt, Brugstraat en Keizerstraat. “In een woonerf mag immers enkel worden geparkeerd in de aangeduide parkeervlakken”, klinkt het bij schepen Pynket.

De wildgroei aan foutparkeerders aan de Leieboorden en op de Vrijdagmarkt zorgde voor diverse klachten in Wervik. “Sommige mensen parkeren kris kras langs de Leieboorden”, zegt schepen van mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “ We merken dat er zelfs tot tussen de hagen langs de Leie wordt geparkeerd. Dit nonchalant parkeergedrag vervuilt onze vernieuwde stadszichten en onze mooie Leieboorden. De meeste parkeerders daar hebben nochtans garages. Mocht iedereen zijn garage als parkeerplaats gebruiken, dan zouden we al een hele stap verder geraken.”

Maximumsnelheid

“Vandaar de keuze om de zone om te vormen tot woonerf. Op een woonerf mogen kinderen op straat spelen en geldt er een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. En in een woonerf mag enkel worden geparkeerd in de aangeduide parkeervlakken. Zo kunnen we het beperkt beschikbaar openbaar domein continu beschikbaar houden in een vlot rotatiesysteem .”

“Als bestuur moeten we voortdurend zoeken naar een evenwicht tussen een centrum vol auto’s en een mooie, aantrekkelijke leefomgeving. Geen gemakkelijke oefening. Dergelijke beslissing grijpt in op het dagelijks gedrag en gewoonten. Momenteel onderzoeken we nog of én waar er eventuele afgelijnde parkeervakken zouden kunnen aangeduid worden ”, aldus nog schepen Pynket. Wildparkeren langs de Sint-Medarduskerk buiten de parkeervakken op de Vrijdagmarkt zal dus voortaan bestraft worden. Ook de parking aan het stadhuis in de Ooievaarstraat is nu een woonerf. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier