Tientallen betontransporten per dag nodig, Kortrijk spreekt vaste route af met leverancier

© LightRocket via Getty Images
Olaf Verhaeghe

Vanaf deze week en nog tot juli 2020 zullen tussen de 30 en 45 betonstorten per dag nodig zijn voor het realiseren van de diepwanden van enerzijds de parking aan het station en anderzijds de wegtunnel onder de Zandstraat. Betonleverancier Declercq beton en het stadsbestuur van Kortrijk kwamen na overleg tot een vaste route die gevolgd zal worden.

Nu de graafwerken achter de rug zijn, is aannemer Eiffage Vlaanderen gestart met het plaatsen van de diepwanden voor de nieuwe ondergrondse parking vlak bij het station van Kortrijk. Die parking onder het Conservatoriumplein en de Tolstraat zal plaats bieden aan zo’n 900 voertuigen. De komende vijf maanden wordt een grote hoeveelheid beton aangevoerd om de funderingen te gieten. Iets verderop, aan de wegtunnel onder de Zandstraat is ook aannemer Besix gestart met het plaatsen van de diepwanden. Ook daarvoor is zeven maanden lang betontransport nodig.

In Kortrijk weert het stadsbestuur – door middel van het Charter Werftransport – zwaar verkeer in de schoolbuurten tijdens de begin- en einduren van de school. De aannemers zullen bij een betonstort daarom steeds na 12 uur starten, met de bedoeling klaar te zijn vóór de avondspits. Helaas zal dit niet altijd lukken. Soms moet er doorgewerkt worden omdat betonstort moeilijk te onderbreken is.

“Extra alert”

In overleg met de stad dient de betonleverancier (Declercq beton) een vaste route te volgen. Vanuit het zuiden wordt de Condédreef, de Aalbeeksesteenweg en de Zandstraat gevolgd. De eerste maanden zal dit de drukste aanrijroute zijn. Vanuit het noorden volgen de betonmixers de Brugsesteenweg, de Meensestraat, de Meensesteenweg en de Burgemeester Lambrechtlaan. Enkel als die route verhinderd is, zal via Bissegem gereden worden.

Wij roepen alle weggebruikers op om extra alert te zijn“, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) en schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “Alle Kortrijkse scholen worden geïnformeerd dat er langs deze routes en werven ook tijdens de begin en -einduren van de school betonmixers kunnen rijden. Dit is geen vrijgeleide voor andere werftransporten. Tijdens de sperperiode mogen enkel de groen/witte betonmixers van Declercq beton opgemerkt worden langs deze routes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier