Testritten van rally Omloop van Vlaanderen net buiten dorpskom Slypskapelle

Schepen Nessim Ben Driss, schepen Jurgen Deceuninck, burgemeester Ward Vergote en Wouter Muylle bij de voorstelling van de Shake Down van de rally Omloop van Vlaanderen. © 2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Buiten de dorpskom van het kleine Slypskapelle vindt op woensdag 4 september een testrit en shakedown van de rally Omloop van Vlaanderen plaats. De proef zal 5 km lang zijn. Van 13 tot 18 uur is de testrit voorbehouden aan de beste piloten. Vanaf 18 uur tot 22 uur volgt er dan een shakedown voor alle deelnemers. De prijs van de tickets is nog niet bekend.

Bernard Vuylsteke (Groep a) voegde hierover een extra agendapunt aan de dagorde van de gemeenteraad toe. Hij begon zijn toelichting met een geweldige binnenkomer. “Eerst wil ik zeggen dat ik niet tegen de rally ben”, liet hij horen. Daarna volgden diverse vragen. Onder meer over het parcours en de reden van deze extra belasting op de mobiliteit voor de inwoners van Slypskapelle en waarom het politiereglement niet op de dagorde van de gemeenteraad stond.

“We hebben van de organisatoren een tweetal weken geleden de vraag gekregen”, aldus schepen van Sport Jürgen Deceuninck (Sterk). “Het was te kortbij om op de dagorde van deze gemeenteraad te voorzien. Het politiereglement komt in augustus op het politiecollege van Arro Ieper. Daarna volgt een besluit van de burgemeester.”

“Het traject is vergelijkbaar met het parcours van de Rallysprint Moorslede. Langs de landelijke binnenwegen, waar er niet veel bewoners zijn. We willen er een dorpsfeest van maken en aan Slypskapelle een groot evenement geven. De catering zal trouwens niet gebeuren door externen zodat de plaatselijke horeca en verenigingen de kans krijgen.”

Dorpsfeest

Woensdag was er een eerste overleg met de verenigingen uit Slypskapelle. Bart De Koning (Pro) verwees naar het jongste nummer van de gemeentelijke Info juli-augustus waarin schepen Deceuninck het had over de verkeersveiligheid. “Ik lees letterlijk dat men de snelheid waarmee sommige waaghalzen nog steeds door onze straten rijden wil aanpakken”, liet Bart De Koning horen. “Is dat niet tegenstrijdig met het toestaan van een shake down ?”

“De meeste mensen in Slypskapelle zijn pro rally en we verwachten dat er geen problemen gaan zijn”, reageert de burgemeester. Schepen Nessim Ben Driss (Visie) voegde er nog aan toe dat de organisatoren van de Omloop van Vlaanderen de inwoners zullen aanschrijven.

Los van de rally verwees Bart De Koning ook naar het rijgedrag van sommige inwoners. “Kortrijk en Mechelen hebben twee liberale burgemeesters (Vincent Van Quickenborne en Bart Somers, red) die voertuigen van hardleerse wegpiraten in beslag nemen”, aldus Bart. “Waar ik woon, komen er auto’s aan volle snelheid voorbij.”

“In de Oostnieuwkerksestraat gaat het om een, rode en witte auto”, aldus Ward Vergote. “We zijn op de hoogte. De politie ook. Die bestuurders veranderen nummerplaten. Dat kan niet. De politie heeft al één bestuurder kunnen strikken. We doen ons best, in samenspraak met de politie. Het is de bedoeling dat cowboygedrag de kop in te drukken en aan te pakken.” (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.