Testpistes parkeerbeleid werpen vruchten af

De concessieovereenkomst met het parkeerbedrijf in De Panne loopt langzaam ten einde. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het lokale bestuur van De Panne neemt in het meerjarenplan een herziening van het huidige parkeerbeleid op en is daarom al enkele maanden bezig met verschillende testpistes. Ook nu zijn er op de gemeenteraad weer twee initiatieven goedgekeurd rond het parkeerbeleid.

Vanaf 15 augustus kunnen uitbaters van handelspanden in de Dynastielaan en zijstraten gratis parkeren nabij hun handelszaak. Ook eigenaars van wie de inrit van hun privégarage in de Dynastielaan of een van de zijstraten ligt, krijgen de mogelijkheid om een parkeerkaart aan te kopen.

Deze maatregelen kaderen in het meerjarenplan om het huidig parkeerbeleid te herzien omdat de concessieovereenkomst met het parkeerbedrijf in De Panne langzaam ten einde loopt. De resterende jaren worden dus nuttig gebruikt om te testen en later eventueel op grote schaal uit te rollen.

Testen werkt

In het kader van de tests werd in 2019 de betalende parkeerzone uitgebreid met de Dynastielaan en zijstraten. Begin juli 2020 werd de bewonerskaart ingevoerd in deze zone. Na de invoering van de bewonerskaart werd er grondig geëvalueerd en er kwamen twee conclusies naar voren: er was vraag naar een parkeerkaart bij uitbaters van handelspanden in de Dynastielaan en zijstraten én de mogelijkheid om een kaart aan te kopen voor de eigenaars wiens inrit van hun privégarage gelegen is in die zone.

Het gaat hier meer bepaald om de inwoners en tweedeverblijvers van de Leopold I Esplanade 1, 3, 5, 7 en 9. De gemeenteraad besliste om ook hen de mogelijkheid te bieden om een kaart te bekomen waarmee ze vrijgesteld zijn van het reguliere betalend parkeren.

Virtuele parkeerkaart

De voorwaarden zijn dezelfde als voor de inwoners en tweedeverblijvers. Ze krijgen geen fysieke kaart, maar een virtuele parkeerkaart die gecontroleerd wordt op basis van nummerplaten. Dat houdt in dat er per parkeerkaart slechts één nummerplaat toegekend kan worden. Er is een maximum van twee parkeerkaarten per woongelegenheid of handelspand.

De kaart kost 100 euro per jaar per nummerplaat (geldig van 1 juli tot en met 30 juni) en kan enkel gebruikt worden in de Dynastielaan en zijstraten, niet in de rest van de betalende zone. De parkeerkaarten worden verkocht via de door de gemeente aangestelde firma die instaat voor het beheer van het betalend parkeren.

Constante evolutie

Schepen van Parkeerbeleid Stéphane Buyens: “Het parkeerbeleid van De Panne is in constante evolutie. We zijn met de diverse diensten stap voor stap het parkeerbeleid aan het uitvouwen naar een hedendaags, modern verhaal. In dat kader past ook deze evolutie.”

“Ook de bezorgdheid van de inwoners en tweedeverblijvers in en rond de Dynastielaan met het oog op iets meer parkeercomfort werd gewikt en gewogen. Uit dit overleg komen deze nieuwe aanpassingen. Dit zal ook gebruikt worden om later te analyseren. Dus werken we verder aan het parkeerverhaal 2020-2024.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier