’t Straatje in Kortrijk wordt voetgangerszone met permanent meer terrassen

Arne Vandendriessche, schepen van Economie, en Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en openbare werken.©JVGK
Arne Vandendriessche, schepen van Economie, en Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en openbare werken.©JVGK
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

De wens van zowel de stad Kortrijk als van de café-uitbaters is een feit. De Burgemeester Reynaertstraat, gekend als ’t Straatje, is vanaf vrijdag een voetgangerszone met permanent meer terrassen. ‘t Straatje is nu autoluw en uitgaansvriendelijker.

Aangezien de horeca voorlopig alleen buiten open mag, besliste de stad om van ’t Straatje een voetgangerszone te maken. De terrassen mogen het volledige voetpad inpalmen, en voorbijgangers en wandelaars mogen op straat lopen. Er zijn diverse aanpassingen uitgevoerd om de nieuwe verkeerssituatie duidelijk te maken en inrijdend verkeer te ontmoedigen.

Dubbele win-win

“Door van ‘t Straatje een voetgangerszone te maken slaan we twee vliegen in één klap”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare werken. “Er is extra ruimte voor terrassen en de wandelroute van het station naar de voetgangerszone van het winkel- wandelgebied is verbeterd.”

Het is een dubbele win-win. De wandelroute tussen het centrum van Kortrijk en het station is nu voetgangersvriendelijker. Daarnaast is het voor de cafés mogelijk om, op bredere voetpaden, hun terrassen permanent over het volledige voetpad te plaatsen.

Steeds toegankelijk

De straat is nu een voetgangerszone, alleen bestemmingsverkeer is er toegelaten. Met de auto mag je er enkel stapvoets rijden en moet je de doorgang vrijlaten voor de voetgangers en zo nodig stoppen. De private garages ‘t Straatje blijven toegankelijk. Het laden en lossen is toegelaten in de voormiddag van 5 – 12 uur en niet tijdens een avondperiode. Uiteraard is er ook rekening gehouden met de minimaal vier meter breedte voor de doorgang van hulpdiensten.

“Vorig jaar gaven we al extra terrasruimte aan de cafés in ‘t Straatje met Terrassen XXL”, vertelt Arne Vandendriessche, schepen van Economie. “We gaan verder op de ingeslagen weg door een voetgangerszone te creëren met nog meer ruimte voor terrassen in hét caféstraatje van Kortrijk. De terrassen mogen het volledige trottoir innemen.

Zodra de coronazorgen van de baan zijn, wordt ‘t Straatje een soort plein waar iedereen op de terrassen en op straat kan drinken op een veilige manier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier