Straatvinkers brengen mobiliteitstrends in kaart

In heel Vlaanderen zullen vrijwillige straatvinkers de mobiliteit van hun straat observeren.© Belga
In heel Vlaanderen zullen vrijwillige straatvinkers de mobiliteit van hun straat observeren.© Belga
Phebe Somers

Op donderdag 20 mei staan voor het vierde jaar op rij duizenden straatvinkers over heel Vlaanderen paraat om een uur lang al het verkeer in hun straat te registreren. Ook 20 West-Vlaamse gemeentes hebben zich ingeschreven. Het doel is om experts te helpen om wetenschappelijke analyses te maken over de ‘gezondheid’ van de Vlaamse straten.

“Bij onderzoek over trends in de mobiliteit is het belangrijk dat er continuïteit is in de data, ook tijdens aparte jaren zoals we die nu beleven. We zijn erg benieuwd of de coronacrisis een blijvende impact heeft op het verkeer in onze straten, daarom is deze telling zo belangrijk”, vertelt mobiliteitsdeskundige Thomas Vanoutrive, die Straatvinken ondersteunt vanuit de UAntwerpen. Dit jaar vindt de vierde editie van de verkeerstelling plaats. Straatvinken is een burgeronderzoek, dat wil zeggen dat iedereen op vrijwillige basis kan meewerken.

Opvolging van de modal split

Zo zullen er onder andere in 20 West-Vlaamse steden tussen 17 en 18 uur honderden mensen tellen hoeveel voetgangers, fietsers, auto’s… er in hun (gekozen) straat voorbijkomen. Deze cijfers worden verzameld en geanalyseerd. Daarnaast worden alle deelnemers uitgenodigd om een verhaal over de leefbaarheid van hun straat te vertellen, aangevuld met een Straat-O-sfeerbeoordeling van 20 parameters met aandacht voor verkeer, sociale aspecten, omgeving en inrichting. Op het einde van de rit (het onderzoek loopt door tot 2030) is het de bedoeling dat de noden van buurtbewoners op tafel worden gelegd en er concrete maatregelen worden voorgesteld die elke provincie nog maar naar een duurzame modal split kan helpen evolueren (de verdeling van de gebruikte vervoermiddelen). Ook de leefbaarheid en ‘gezondheid’ van de straten wordt een belangrijk gegeven waaruit de nodige conclusies zullen getrokken worden. Het initiatief Straatvinken maakt voor het eerst deel uit van De Week van de Straat, daar kun je hier meer over lezen.

In deze 20 West-Vlaamse steden en gemeentes zal er alvast geteld worden: Beernem (8730), Blankenberge (8370), Diksmuide (8600), Harelbeke (8530), Ichtegem (8480), Ieper (8900), Ingelmunster (8770), Koksijde (8670), Ledegem (8880), Lendelede (8860), Lichtervelde (8810), Lo-Reninge (8647), Middelkerke (8430), Moorslede (8890), Roeselare (8800), Torhout (8820), Wervik (8940), Wielsbeke (8710), Zedelgem (8210), Zonnebeke (8980).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier