Staking De Lijn laat zich vooral voelen in Brugge en aan de kust

Het stationsplein in Brugge bleef leeg woensdagochtend. © JVM
Redactie KW

De staking van de socialistische vakbond bij De Lijn wordt in de regio Brugge sterk opgevolgd. Daar reden vanmorgen 2 op de 3 bussen niet uit.

De socialistische vakbond kreeg er de steun van de liberale vakbond. Het Stationsplein in Brugge lag er woensdagochtend verlaten bij en de reizigers die toch opdaagden hadden het raden of hun bus wel of niet zou komen opdagen.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=fBK3Vw5SkcI

De socialistische vakbond bij De Lijn besliste om over heel Vlaanderen te staken, nadat onderhandelingen bij De Lijn in Vlaams-Brabant over dienstroosters, personeelstekort en problemen van het personeel om vakantie op te nemen, afsprongen.

Ook aan de kust is de staking voelbaar. De meeste kusttrams rijden niet uit.

Kortrijk

In Kortrijk rijdt vandaag/woensdag ongeveer de helft van de bussen uit. Door een gelukkig toeval functioneren vooral de lijnen van het station richting ‘t Hoge relatief normaal. Zo geraken studenten en scholieren (met de nodige vertraging) toch op hun bestemming. Ook op de regionale lijnen gaat het vrij goed.

Op de infoborden is immers enkel de melding van een staking te zien.
Op de infoborden is immers enkel de melding van een staking te zien.© AN

Een medewerker van De Lijn stond passagiers met vragen de hele ochtend bij. Op de infoborden is immers enkel de melding van een staking te zien. En ook de chauffeurs, die wel aan de slag gingen, deden hun best flexibel te zijn. “We begrijpen natuurlijk waarom onze collega’s staken”, vertelt een chauffeur die liever niet bij naam genoemd wordt. “Er is zeker een probleem, dat voelen wij ook. Er zijn meer overuren en steeds meer collega’s die (langdurig) ziek zijn. Maar vandaag vond ik dat geen reden om mensen -letterlijk- in de kou te laten staan. Dat er iets moet veranderen is zeker. Er is gewoon geen ruimte meer voor verdere besparingen. Als politici en directie eens een dagje in onze schoenen zouden doorbrengen, dan zouden ze dat ook inzien. Misschien werkt dat beter dan de zoveelste staking.”

In Kortrijk rijdt vandaag/woensdag ongeveer de helft van de bussen uit.
In Kortrijk rijdt vandaag/woensdag ongeveer de helft van de bussen uit.© AN

De staking was aangekondigd, maar toch lieten veel reizigers zich verrassen. Vooral onder middelbare scholieren, die aan te laat komen een stevige straf overhouden, was er onrust. “We wisten niet dat er vandaag gestaakt zou worden”, vertelt Andreas. “Als ik nog eens te laat op school ben dan krijg ik zeker strafstudie“, klinkt het ongerust. Hetzelfde verhaal bij een groepje scholieren even verderop. “We komen al zo dikwijls te laat met de bus en nu moeten ze ook nog eens staken?”, klinkt het verontwaardigd. “Zijn er geen andere manieren om actie te voeren? Laat ons allemaal gratis op de bus, daar zal hun baas ook niet blij mee zijn.” “Of rijdt misschien eens op tijd, ze zullen niet weten waar ze het hebben”, grapt een andere omstander.

De medewerker van De Lijn heeft er dan ook een hele klus aan om scholen op te bellen en briefjes te ondertekenen. Tegen 9.00 uur ging de chaos aan het station liggen. Al is er geen enkele garantie dat mensen ook terug thuis geraken in de loop van de namiddag of avond. Daarvoor is het afwachten welke chauffeurs komen opdagen voor hun shift.

Roeselare en Ieper

In Roeselare rijden de meeste bussen van De Lijn wel. Ook in de streek van Ieper is het busverkeer van De Lijn door de staking maar matig gestoord.

(JVM, JG, AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier