Stadswachten moeten fileprobleem aan ‘blauwe bruggen’ oplossen

Stadswachten voorkomen dat het verkeer blijft staan aan de ‘blauwe bruggen’ als die gesloten zijn.© Guido De Greef
Stadswachten voorkomen dat het verkeer blijft staan aan de ‘blauwe bruggen’ als die gesloten zijn.© Guido De Greef
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een proefproject waarbij gemeenschapswachten ingeschakeld worden om het verkeer om te leiden als de ‘blauwe bruggen’ open staan, moet het fileprobleem daar oplossen. Uit recente metingen van de politie blijkt dat er dagelijks 13.000 wagens in beide richtingen de bruggen passeren.

Het fileprobrobleem als de ‘blauwe bruggen’ open staan, veroorzaakt al jaren frustraties. Sommige bestuurders volgen de omleiding niet en wachten voor de bruggen, waardoor het verkeer vooral vanuit Oostende volledig stropt. Met het inzetten van gemeenschapswachten hoopt de stad dat probleem nu op te lossen. “In samenwerking met Haven Oostende heeft de stad een elektronisch programma geïnstalleerd dat via een drukknop een signaal uitstuurt naar de gemeenschapswachten als de bruggen openen”, vertelt havenschepen Charlotte Verkeyn (N-VA) “Die komen dan ter plaatse om de autobestuurders aanwijzingen te geven om de omleiding via de Camerlinkstraat te volgen.”

kritiek van SP.A

Gemeenteraadslid Tom Germonpré (SP.A-Stadsmakers) stelt zich hier vragen bij. “Verschillende scholen kunnen niet meer rekenen op de gemeenschapswachten om kinderen veilig over te laten steken. De stad wou de gemeenschapswachten inzetten tegen kleine criminaliteit. We zouden graag zien dat de stad hen opnieuw aan de scholen inzet in plaats van aan de bruggen. Er is voor die bruggen ook een andere oplossing. Verplaats de slagbomen naar de plaats waar nu de gemeenschapswachten staan en het probleem lost zichzelf op.”

Schepen van handhaving Maxim Donck (N-VA) benadrukt dat de gemeenschapswachten beperkt gehinderd zullen worden in hun normale opdrachten. “Het is net door dat systeem dat de gemeenschapswachten kort op de bal kunnen spelen en ervoor kunnen zorgen dat er een einde komt aan de ellenlange files als de bruggen openen.”

Een eerste evaluatie van het project toont aan dat niet iedereen zo maar de aanwijzingen van de gemeenschapswachten wil volgen. Daarom zal ook samengewerkt worden met de lokale politie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.