Stad vereenvoudigt administratie door te investeren in nieuw IT-platform Eaglebe

De schepenen Herman Ponnet en Patrick Roose leggen uit hoe de app werkt.© WO
De schepenen Herman Ponnet en Patrick Roose leggen uit hoe de app werkt.© WO
Redactie KW

Is er plots een parkeerverbod of plotse wegomleiding door werken of een evenement in je straat? Dat kan iedereen vanaf nu de wijzigingen volgen via www.hinderinkaart.be . Stad Menen investeerde zo’n 32.900 euro in het nieuwe IT-platform.

Op deze site kan je in alle transparantie alle informatie terugvinden, ook van omliggende gemeenten die ingestapt zijn op Eaglebe. Concreet gaat het om geplande en in uitvoering zijnde wegenwerken, werken aan nutsleidingen, manifestaties, optochten of wielerwedstrijden, maar ook innames door werfkranen, stellingen of containers worden getoond. Je komt er te weten hoelang de hinder zal duren en wat de gevolgen zijn voor de weggebruikers. Kortom, een nuttig instrument voor zowel handhaving als omwonenden. Wat is wel en wat niet vergund en hoe werd gepoogd om de hinder te minimaliseren.

In de toekomst zal het openbaar domein weer gebruikt worden om evenementen en ontmoeting tussen mensen te organiseren. Buurtfeesten zijn daar een concreet voorbeeld van. “Het is voor ons als stad belangrijk dat wij organisatoren van evenementen blijven aansporen om ondernemend te zijn en dynamiek in de stad te brengen. Tegelijk moet de stad bij elk evenement nadenken over verkeersveiligheid en andere zaken. We streven naar een goede samenwerking tussen organisator, stad en veiligheidsdiensten. De stad heeft daarom het oude evenementenformulier in vraag gesteld en is tot het besluit gekomen dat het eenvoudiger, moderner en transparanter kan”, licht schepen van Evenementen Herman Ponnet (sp.a) toe.

Minder formulieren

De stad werkt daarvoor met Eaglebe. Dat is een alles-in-één-applicatie waarmee je alle activiteiten kan organiseren die een impact op het publieke domein hebben of die een vergunning vereisen. Alles verloop veel eenvoudiger en vlugger, er moeten minder formulieren ingevuld te worden. Met Eaglebe is alles meteen geregeld.

Hoe werkt het? We vroegen het aan schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose. “Je surft naar app.eaglebe.com of via de link op de website van stad Menen. Je registreert je en als je ingelogd bent, kan je snel aanduiden welke activiteit je wil organiseren. De nodige vergunningsaanvragen of formulieren worden daarna automatisch aangemaakt. Er is bovendien een handige tekentool waarmee je heel precies kan aanduiden waar jouw activiteit zal plaatsvinden. De applicatie geeft aan of er conflicterende acties zijn op de aangeduide locatie en datum. Wil je dezelfde activiteit later nog eens organiseren? Goed nieuws, want dat gaat vanaf nu veel sneller. Je eerste aanvraag is de perfecte basis om op verder te werken. De stads- en politiediensten weten al wat jij nodig hebt, je hoeft enkel nog de details en data aan te passen.”

(WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.