Stad Damme neemt eerste elektrische wagen in dienst

© (Foto PDV)
Redactie KW

Stad Damme heeft vandaag haar eerste elektrische wagen officieel in dienst genomen. Het voertuig zal gebruikt worden voor ongedierte- en exotenbestrijding. De Provincie West-Vlaanderen betaalt een deel van de aankoop terug. De Vlaamse overheid gaf een premie in het kader van de campagne ‘overal stroomversnellers’.

De Stad Damme wil een stap vooruit zetten in een duurzame bedrijfsvoering en de overschakeling naar elektrische wagens is dan ook een bewuste keuze. “We willen evolueren naar een duurzame stad en onze engagementen met betrekking tot het burgemeestersconvenant nakomen”, zegt schepen voor milieu Bart Desutter (CD&V+). “Als stad moeten we het voorbeeld tonen. Daarom schakelen we over op elektrisch rijden. In de toekomst zullen we ook een systeem uitwerken zodat de inwoners de elektrische stadsvoertuigen zouden kunnen gebruiken wanneer de stadsdiensten ze niet nodig hebben. De stad kocht het voertuig aan bij autobedrijf hans Teirlinck in Sijsele. De Renault-bestelwagen kostte 31.892 euro. Een deel van de aankoop wordt betaald met de premie die Stad Damme ontving door de actie ‘overal stroomversnellers’ van het Vlaams energieagentschap in 2018. Het gaat om 8.202 euro. De provincie West-Vlaanderen ondersteunt de aankoop van het voertuig met een subsidie van 15.000 euro, gespreid over vier jaar. Dit in het kader van de ondersteuning van de ongediertebestrijding.

Provinciaal gedeputeerde Bart Nayaert was aanwezig tijdens de voorstelling van de nieuwe wagens en benadrukte het belang van de ongediertebestrijding. “De wagen voor Stad Damme is ook de eerste die volledig in de huisstijl werd aangekleed. Het stadsbestuur zal zo zichtbaarder aanwezig zijn in het straatbeeld”, stipt schepen Desutter nog aan. De Oostkustpolder, die niet alleen in Damme maar ook in de Damse buurgemeenten Knokke-Heist en Brugge aan ongediertebestrijding doet, kocht ook een nieuw voertuig aan bij dezelfde leverancier. Ook zij ontvingen een premie van de Provincie West-Vlaanderen, maar deze is dus beperkt tot 10 000 euro – in plaats van de 15.000 euro – omdat het geen elektrische wagen betreft. Bij de Oostkustpolder is men van mening dat de actieradius van een elektrische wagen te beperkt is om efficiënt te zijn in het ruime gebied waar ze actief zijn.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier