Springen de lichten te snel op rood aan De Hille?

De wachttijden lopen op aan de verkeerslichten op De Hille. © foto KDV
Redactie KW

Wie regelmatig aan het kruispunt van de N370 en de N50 ter hoogte van De Hille in Zwevezele passeert, heeft wellicht ook al eens het gevoel gehad dat het verkeer zeer traag schuift aan de lichten. Zo stelde gemeenteraadslid Fabienne Allaert (Burgerbelangen) het functioneren van de verkeerslichten in vraag tijdens de gemeenteraad.

Zowel tijdens de spitsuren als erbuiten is het vaak lang aanschuiven aan de verkeerslichten op De Hille in Zwevezele. Het kan een indruk zijn maar gemeenteraadslid Fabienne Allaert (Burgerbelangen) kaartte het probleem toch aan tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag.

De lichten verspringen veel te snel van groen naar rood waardoor er vaak maar één of twee wagens kunnen doorrijden“, gaf Fabienne Allaert mee tijdens de gemeenteraad. Zowel om vanuit Wingene richting Kortrijk of Brugge te rijden als omgekeerd, is het bij momenten zeer lang aanschuiven met soms 10 wagens in de rij, ook buiten de spitsuren.

Sluipweg

“Ondertussen zoeken heel wat chauffeurs hun toevlucht tot Hille Zuid om vlotter richting Kortrijk te rijden. Ook de Vlasbloemstraat en Boterstraat worden vaak als sluipweg gebruikt om vlotter richting Brugge te trekken, maar dit is niet bevorderlijk voor de veiligheid van de schoolomgeving”, weet Allaert.

Schepen Hedwig Kerckhove (CD&V) beaamde dat er in het verleden defecten geweest zijn aan het herkenningssysteem en de software. “Maar de voorbije weken waren er geen meldingen meer waardoor het Agentschap Wegen en Verkeer ervan uitgaat dat er geen probleem meer is”, klonk het bij schepen Kerckhove.

Bussen voorrang

“Uiteraard is het niet zo dat er geen probleem kan zijn omdat er geen meldingen zijn, daarom ontvangen wij concrete problemen graag via mobiliteit@wingene.be. Hoe meer info we doorkrijgen, hoe concreter we het eventuele probleem kunnen onderzoeken”, gaat schepen Kerckhove nog verder.

“Weet wel dat de bussen van De Lijn uitgerust zijn met een systeem waardoor zij altijd voorrang zullen krijgen. Hierdoor kan het wel zijn dat je als gewone chauffeur merkt dat het groene licht heel snel terug op rood springt omdat er een bus in aantocht is. Ook overstekende voetgangers krijgen voorrang met de drukknop aan de lichten”, besluit de bevoegde schepen. (KDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier