Spoorwegberm zakt tien meter naar beneden in Zillebeke

Jeroen Laseure

De herstellingswerken aan de verschoven spoorwegberm in Zillebeke zijn volop aan de gang. Zondagavond zouden er opnieuw treinen moeten rijden tussen Poperinge en Menen.

De zondvloed van maandag heeft een grondverschuiving in de spoorwegberm veroorzaakt tussen Zillebeke en Komen. “Aan de sporen zelf is er geen fysieke schade, maar de berm is verschoven”, vertelt Charlotte Verbeke van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. “Dinsdag konden de treinen er nog voorbij rijden met een snelheid van 20 km/uur, maar na verdere controles bleek het beter om de spoorweg tussen Menen en Poperinge af te sluiten en eerst alles te herstellen. Er zijn vervangbussen ingelegd tot aan het station van Menen.”

Spoorwegberm zakt tien meter naar beneden in Zillebeke

Vrijdag konden we een bezoek brengen aan de herstellingswerken. “Er zijn hier in de buurt nachtelijke werken aan de gang en dinsdagmorgen was het een van de toezichters die de grondverschuiving had opgemerkt”, vertelt Wesley Samyn die ook toezicht houdt op de werken. “Een talud van 15 meter lang en 10 meter diep is helemaal weggeschoven. Onder de talud komen drie beken samen en dat heeft de stabiliteit van de berm aangetast. Nu zullen we ijzeren kooien, gevuld met keien, plaatsen onder de talud. Daarna zullen we alles opnieuw opvullen met zand. Het einde van de werken is voorzien zondagavond om 16 uur. Doel is om ervoor te zorgen dat de studententrein zondagavond opnieuw kan vertrekken vanuit Poperinge.”

(JL – Foto’s JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier