Sparrenstraat protesteert met geblokte racevlagjes: “Kom maar weer racen”

De bewoners van de Sparrenstraat hangen geblokte racevlagjes uit als protest tegen het verwijderen van de knip. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De Sparrenstraat in Assebroek hangt momenteel vol met geblokte racevlagjes. Dat doen de bewoners als protest tegen het uitblijven van alternatieven na het wegnemen van de knip in hun straat. “Welkom in Spa(rrenstraat)-Francorchamps”, klinkt het gelaten.

De knip in de Sparrenstraat beroert al maanden de gemoederen. In augustus pakte het stadsbestuur uit met een proefproject om de straat af te sluiten, nadat bewoners klaagden over de hoge snelheid en drukte in hun straat. Dat project zou drie maanden duren. Maar nog voor de tijdelijke knip een feit was, protesteerden de bewoners van de omliggende straten tegen het project. Zeker de bewoners van de Engelendalelaan vreesden een ‘verkeersriool’ te worden. Hun ongenoegen uitten ze met een petitie en zwarte vlaggen in de straat. Ook parkeerden ze hun wagens op straat, om het doorgaand verkeer te belemmeren. De acties hadden effect, want bij een bewonersoverleg half oktober kondigde burgemeester Dirk De fauw aan dat de knip vroegtijdig zou verdwijnen. Doorslaggevend: bij een rondvraag bleek meer dan 70 procent van de mensen tegenstander te zijn. Vorige week dinsdag verdween de knip en is alles terug zoals voorheen.

Geen alternatief

Om hun strijd tegen de snelheid en drukte in hun straat opnieuw aan te kaarten, hangen de bewoners van de Sparrenstraat nu overal geblokte racevlagjes uit. “Welkom in Spa(rrenstraat)-Francorchamps”, klinkt het gelaten. “Kom maar weer racen in onze straat.” Bedenker van de actie is Bart Alfvoet. “Met deze ludieke actie willen we niet vergeten worden. De knip is weg, maar er komt op dit moment niets in de plaats. We pleiten voor een globale aanpak. We beseffen dat dit niet in 1-2-3 opgelost kan worden, maar we vrezen dat ze nu de Sparrenstraat zullen laten voor wat het is. Versmallingen, bloembakken, eventueel eenrichtingsverkeer… Er kan van alles geprobeerd worden. De snelheid in onze straat is gewoon gevaarlijk.”

Nog acties op til

Afgelopen weekend parkeerden de bewoners van de Sparrenstraat ook hun wagens aan de tegenovergestelde kant van de geschilderde parkeerplaatsen. “Bij het protest van de Engelendalelaan hebben we gemerkt dat het hielp, dus we kunnen hen enkel bedanken voor de inspiratie. Het is niet onreglementair als je drie meter tussen de wagens laat. Het helpt de snelheid te verminderen, al beseffen we dat het voor de fietsers niet aangenaam is. Ook de komende weken zullen we nog verschillende acties organiseren.”

Zelfs met knip te snel

Tijdens het project bleek dat zelfs tijdens de knip te snel in de straat gereden werd. “Dat argument krijgen we telkens te horen. Maar het is niet omdat er ook sommige bewoners te snel rijden, dat er geen oplossing moet komen. Zelfs integendeel. Bovendien reden veel mensen tot aan de knip, en haasten ze zich daarna terug. Ook die boomerangbestuurders, die allicht gefrustreerd waren dat ze rijd verloren, zorgden misschien voor de hogere snelheid.”

Eén ding is zeker: de discussie over het verkeer in de Sparrenstraat is nog niet afgelopen. Tijdens de komende gemeenteraad, die vanavond en morgen plaatsvindt, zal Yves Buysse (Vlaams Belang) – die in de Sparrenstraat woont – het stadsbestuur interpelleren over de situatie. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) kwam vorige week al een plaatsbezoek brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier