Snelwegparking Westkerke gaat weer open, Mannekensvere en Jabbeke ‘s nachts dicht

Jos Remaut

Vandaag raakte bekend wat er maandag precies is afgesproken op het overleg tussen provinciegouverneur Decaluwé en minister Ben Weyts, in verband met de beveiliging van de West-Vlaamse snelwegparkings op de E40.

In het Vlaams Parlement werd minister Weyts daarover ondervraagd door Martine Fournier (CD&V), in de provincieraad was het Anthony Dumarey (Open VLD) die hieromtrent een vraag stelde aan de gouverneur.

De snelwegparkings op de E40 zijn de jongste jaren ware verzamelplaatsen geworden voor illegale transitmigranten, waardoor ook de veiligheid in het gedrang komt voor de gewone gebruikers, vooral ‘s nachts. Als eerste maatregel werd in 2014 de parking van Westkerke al afgesloten, maar daarna verplaatste het probleem zich en werd de toestand alsmaar erger. Tot minister Ben Weyts (N-VA) in oktober jl. besliste van op de parkings van Jabbeke en Mannekensvere privé-bewaking te voorzien.

“De privé-bewakingsfirma werd ingezet van 17 oktober tot 31 december 2016, en de resultaten waren heel spectaculair”, aldus provinciegouverneur Carl Decaluwé deze namiddag op de provincieraad. “Het was een dure maar heel efficiënte maatregel. Maar nu die beveiliging er niet meer is, komen de illegalen er snel terug : In de eerste helft van januari werden alweer 43 transitmigranten opgepakt, en waren er al 115 meldingen. Het blijft verder weer aangroeien, haast elke nacht zijn er inklimmingen. Er ontstaan ook heel onveilige situaties, wanneer transitmigranten in groep de snelweg zomaar oversteken.”

“Maandag hadden we met de minister en enkele burgemeesters een heel constructief gesprek. De minister stelde voor om een onderscheid te maken tussen kortparkerende (tanken of sanitaire stop) en langparkerende vrachtwagens. (naar het voorbeeld van de heraangelegde parking op de E17 in Kruishoutem, nvdr.) Voor langparkeren zal men een aantal parkings selecteren om uit te rusten met hekkens en camera’s. Westkerke zal de eerste zijn.”

Tijdelijk weer privé-bewaking in Jabbeke

Martine Fournier kreeg ongeveer gelijktijdig van minister Weyts in het Vlaams Parlement dan weer te horen wat hij nu concreet heeft beslist.

Westkerke wordt dus omgevormd tot een parking voor langparkeren. · Tegen eind april 2017 zal de parking uitgerust zijn met ANPR-camera’s en een volledige omheining. De parking zal dan weer opengaan en als overnachtingsplaats kunnen worden gebruikt.

Jabbeke en Mannekensvere daarentegen zullen in de toekomst enkel nog kunnen fungeren voor kortparkeren. Vanaf 1 februari wordt de parking in Mannekensvere ‘s nachts afgesloten voor vrachtwagens. De parking is enkel nog te gebruiken voor kort parkeren overdag.

En in Jabbeke is er vanaf woensdag 1 februari is ‘s nachts weer bewaking op de parking. Dit zal gebeuren door een privé-firma en zal eindigen bij de opening van Westkerke. Daarna zal de parking Jabbeke ook ‘s nachts gesloten worden zoals in Mannekensvere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier