Sneller dan verwacht weer treinen tussen Poperinge en Kortrijk

De schade is aanzienlijk. © CLL
Redactie KW

Sinds 19.15 uur is er opnieuw treinverkeer mogelijk tussen Poperinge en Kortrijk. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het treinverkeer was sinds iets na 9 uur onderbroken nadat een vrachtwagen een bovenleiding had afgereden in Menen.

Eerder op de dag had Infrabel nog laten weten dat er heel de dag geen treinverkeer meer zou zijn op de lijn, maar de technische ploegen hebben sneller dan voorzien de beschadigde bovenleiding kunnen herstellen, klinkt het.

Vermoedelijk ligt een vergetelheid van de truckchauffeur aan de basis van de problemen. “Ik had al een levering kunnen uitvoeren toen ik deze voormiddag merkte dat mijn kraanarm nog te ver uitstak”, klinkt het bij de bestuurder.

“Net voor de spoorwegovergang parkeerde ik de truck en regelde ik het probleem, of dacht ik toch. Mijn volgende levering was in de Sabbestraat, slechts een paar honderd meter verderop. Ik kroop terug achter het stuur, vervolgde mijn weg en hoorde een enorm gekraak toen ik de spoorweg overreed.”

“Het was meteen duidelijk dat ik de kraanarm niet helemaal had ingetrokken en dat ik zonet de kabels van het spoornet stuk had gereden. Het was een banale vergetelheid maar met ernstige gevolgen. De week kon onmogelijk slechter starten.”

“Veel geluk gehad”

De technische dienst van Infrabel, de spoornetbeheerder, kwam ter plaatse en maakte een eerste analyse. “De herstellingen gaan alvast heel wat tijd in beslag nemen”, klinkt het bij de technici.

“De chauffeur heeft ook veel geluk gehad. De kapotgetrokken kabels zitten niet alleen onder stroom, er staat eveneens meer dan 2 ton druk op. Wanneer zoveel kracht wordt losgetrokken, dan kan dit erg veel schade en zelfs een dodelijk ongeval gaan veroorzaken.”

Vervangbussen

Ook bij Fréderic Petit, woordvoerder voor Infrabel, klinkt een gelijkaardig verhaal. “De schade is op zijn minst indrukwekkend te noemen daar de bekabeling voor beide sporen kapot is getrokken. Een jammerlijk voorval dat eigenlijk vermeden kon worden. Voor de passagiers die met de trein reizen, worden vervangbussen voorzien zodat ze alsnog op hun bestemming raken.”

De Bruggestraat is voor het doorgaande verkeer afgesloten. Omleidingen via de Moorselestraat en de Volkslaan worden voorzien. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.